– Un alcalde no pot vulnerar la llei, encara que no sigui en benefici propi.

– La candidata del PP és la menys indicada per criticar l’actitud del batle.

Batle de LlosetaEl judici celebrat contra el batle de Lloseta, Bernat Coll, i contra tres regidors de l’equip de govern de l’ajuntament ha tengut moments esperpèntics, amb el reconeixement de què s’adoptaren decisions il·legals, informades negativament pels serveis tècnics i jurídics de l’ajuntament, “pel bé del poble”.

De la narració dels fets, es desprèn que l’equip de govern actuava més com si fossin una comunitat de veïns, que podien decidir el que volguessin sense donar comptes a ningú, que com una institució pública, que es deu als ciutadans i que està obligada a complir i fer complir les lleis. Aquesta conducta tan peculiar no es pot permetre en un càrrec públic, i té l’obligació ineludible de presentar la seva dimissió.

No obstant aquest comportament inacceptable, no li va suposar al batle cap enriquiment personal, ni ha generat problemes econòmics a l’ajuntament, ni tampoc consta que s’hagi donat tracte de favor a cap empresa. És a dir, ens trobam molt lluny dels escandalosos casos de corrupció que dia rere dia podem veure en altres ajuntaments.

El “pecat” del batle i del seu equip de govern és pensar que es podien situar-se per damunt i al marge de les lleis, atribuint-se la capacitat de prescindir d’elles quan, segons el seu criteri particular, “estaven mal fetes”. Aquesta conducta mereix una reprovació política i judicial, i sembla del tot adequada la inhabilitació per a un càrrec públic, per no haver actuat conforme a les obligacions del seu càrrec, però sembla del tot exagerada la petició de presó que ha formulat la fiscalia.

EU no entén com s’ha pogut governar d’aquesta manera al llarg de tants anys, sense que des del seu partit s’hagués actuat per advertir-lo i corregir el seu comportament. El PSOE també té responsabilitats i ha de donar explicacions, evitar que es puguin reproduir aquestes actuacions i renunciar a presentar-lo com a candidat. Si Bernat Coll no presenta la dimissió per iniciativa pròpia, l’haurien d’exigir.

El PSOE ha de parlar, però la candidata del PP, Xisca Ramis, estaria millor ben callada. Una persona que va exigir a la Conselleria d’Educació que li proporcionàs, un alliberat per a la campanya electoral, no pot donar lliçons de moralitat i d’honradesa a ningú. Per a dignificar la política és necessari que Bernat Coll dimiteixi i que Xisca Ramis no sigui candidata.

Share This