Esquerra de Menorca – Esquerra Unida vol mostrar públicament la seva adhesió al manifest Crida als partits progressistes de Menorca a unir esforços en una candidatura i programa comú, signat per Joan F. López Casasnovas, Luis Camarero, Mercè Orleans, Antonio Casero, Enrique Macías i Dalmau Montilla i fa una crida, també, perquè s’hi sumin MÉS i Podem Menorca. Així mateix també sol·licitam el suport de les les diferents coalicions i agrupacions polítiquesd’àmbit local existents a Menorca, així com  altres entitats i organitzacions i ciutadans i ciutadanes independents.

En aquesta Crida els autors defensen la unió dels partits d’esquerres per crear una hegemonia política que arribi al govern de les institucions menorquines i faci possible un canvi real i una política alternativa que respongui a les necessitats de la ciutadania.

EM-EU creu que, atès el moment de crisi sistèmica i d’excepcionalitat, ha arribat el moment d’estar a l’alçada i respondre a les necessitats reals i quotidianes de la immensa majoria de la ciutadania i de rompre amb el bipartidisme. Ens trobam en un moment d’urgència social i cal donar resposta a les demandes de la ciutadania més vulnerable.

No es tracta de fer una sopa de sigles ni d’aspirar a un bon resultat electoral. Hi ha d’haver l’aspiració de sumar per guanyar. I aquesta suma s’ha de fer en base a un programa de mínims. Aquesta nova candidatura i programa comú s’ha de construir a partir de proposta mediambiental, territorialment i econòmica realment sostenible, a més de la defensa dels drets socials de les persones i de l’educació i la cultura com a motor dels canvis en benefici de la immensa majoria de la ciutadania. I açò només és possible aconseguir-ho amb una majoria social que digui no a les polítiques d’austeritat impulsades per la TROICA,  tal i com s’ha fet a Grècia, amb la realització d’auditories del deute a totes les administracions públiques i la revocació de la reforma de l’article 135 de la Constitució, la Llei d’estabilitat pressupostària, la reforma de la Llei de bases de règim local, la reforma laboral del PP, la Lomqe i la Llei Mordassa, entre altres.

Les prioritats d’aquesta convergència han de ser les persones, la paralització dels processos de  desnonaments,  i l’eliminació de la pobresa energètica, així com combatre l’atur  amb polítiques de creació directa o indirecta de llocs de feina dignes i amb drets. A més, cal fer tornar enrere propostes i noves normatives com la Norma Territorial Transitòria i prioritzar la defensa del territori i dels recursos hídrics.

Sabem que els diferents partits polítics tenen els seus propis calendaris de cara a les properes eleccions. Com els autors de la Crida, sabem que cal actuar amb generositat i superar les lògiques tradicionals de partit, però això no significa fer desaparèixer els partits.

La intenció d’aquesta convergència és que ningú es dissolgui, que ningú entri dins ningú, en definitiva , que ningú desaparegui,  per tant s’ha de cercar una fórmula que no exclogui a ningú, on i pugui haver-hi partits, independents, associacions, etc., que sigui pràctica i que a més ens permeti evitar entrebancs, on tothom des de la seva tradició, el seu treball previ, aporti generositat i il·lusió poder crear una proposta que ens pugui englobar a tothom i que tothom s’hi senti còmode per poder donar resposta a la necessitats de la ciutadania menorquina i fer possible un canvi real. 

Tot i que una coalició electoral és la fórmula jurídica més aconsellable, en la pràctica s’ha de permetre funcionar de manera assembleària de baix cap a dalt dels pobles fins a l’àmbit insular amb voluntat de sumar també esforços amb aquells de fora de Menorca que puguin compartir l’objectiu comú de tombar la política d’austeritat imposada pels poders econòmics internacionals i posar a les persones com a objectiu prioritari del servei públic.

CRIDA

L’objectiu, en definitiva, no ha de ser l’augment en nombre de consellers o parlamentaris , si no en produir un canvi real, tan teòric com pràctic, que defensi els interessos i els drets de la ciutadania des dels valors del’esquerra.

Share This