– 2.400 persones han rebut ajudes de la Creu Roja per no perdre l’habitatge.

Mallorca Creu RojaA l’exercici de 2014, Creu Roja de Mallorca ha hagut d’atendre a 2.4400 persones, d’unes 600 famílies, per tal d’ajudar-los a pagar la hipoteca o el lloguer, davant la imminència de perdre la seva casa. És una xifra molt similar a l’any anterior, que demostra que la recuperació no arriba a aquestes famílies ni a moltes altres.

A pesar de les reiterades afirmacions de sortida de la crisi, els serveis socials i les entitats benèfiques han de continuar prestant atencions bàsiques per una part important de la població que no té cobertes les necessitats més elementals. En aquest cas, Creu Roja gestiona un programa del Consell de Mallorca que s’ha demostrat insuficient per a cobrir totes les necessitats i que l’any passat va deixar fora una part important de les sol·licituds.

Aquestes intervencions gestionades per Creu Roja han permès temporalment que les famílies no hagin estat expulsades de les seves cases, però només cobreixen una part dels casos, ja que els desnonaments no cessen i moltes persones són expulsades del seu habitatge com a conseqüència de no poder pagar els préstecs hipotecaris. Al mateix temps que passa això, els bancs mantenen tancats molts pisos dels quals s’han quedat o els deixen en mans de fons especulatius.

L’activitat de Creu roja, com la de Càritas o altres institucions no es limita al problema de l’habitatge sinó que afecta moltes altres situacions d’exclusió social. Una exclusió que ja no és només de sectors tradicionalment marginats, sinó que arriba a capes socials del que es consideraven classes mitjanes. Creu Roja informa que els beneficiaris ja fa temps que no són majoritàriament els immigrants (molts d’ells s’han vists obligats a retornar als seus països) sinó que la majoria és població local, fins i tot població que, oficialment, no es troba a l’atur perquè tenen contractes de treball, però que són unes feines de tan mala qualitat, que no els permeten sortir de la pobresa.

És una realitat que des del PP no volen veure (Rajoy li digué a Cayo Lara que no coneix aquest país) però que s’ha enquistat entre nosaltres i no es redueix.

Per a EU, les polítiques neoliberals d’austeritat extrema, fan que les diferències socials siguin cada vegada més importants i que els beneficis de la suposada recuperació econòmica es quedin en poques mans, mentre que la majoria ho passa malament. No es podrà sortir d’aquesta situació mentre no es creïn llocs de feina dignes, mentre no s’aturin els desnonaments, metre es permeti l’enorme frau fiscal dels poderosos, mentre la corrupció desviï els recursos públics cap a les butxaques dels pocavergonyes. És necessari un canvi total de les polítiques i de les prioritats, un canvi que es situï als antípodes del PP, que no deixi en la indigència a les persones que el sistema expulsa del mercat laboral.

Share This