– Les accions electoralistes del PP, desviant les responsabilitats,  no tendran resultats pràctics.

Rajoy a la MoncloaEl conseller balear de Medi Ambient, Gabriel Company, acompanyat pel president del Consell d’Eivissa, Vicent Serra, viatjarà demà a Brussel·les per entrevistar-se amb el nou Comissari de Medi Ambient, Karmenu Vella, per tractar la problemàtica de les prospeccions petrolieres. La reunió l’ha preparat l’eurodiputada del PP Rosa Estaràs, tota una delegació del PP, sense cap representació de les organitzacions socials que han protagonitzat l’oposició i les mobilitzacions.

Per a EU, aquest viatge té un molt marcat caràcter electoralista i de rentada d’imatge del PP, però els resultats pràctics seran molt escassos o nuls. La Comissió Europea no és qui ha donat les autoritzacions prèvies ni qui pot donar o denegar les definitives, tot això correspon al Govern espanyol. És el govern espanyol qui està obsessionat a afavorir les prospeccions, i no és una qüestió del ministre Soria, que passa per ser “el dolent de la pel·lícula”, sinó de tot el govern encapçalat per Mariano Rajoy.

Les competències de la Comissió Europea són molt escasses, i les ganes d’intervenir inexistents, com ho demostren les respostes a les preguntes dels grups parlamentaris, entre els quals està el de la Izquierda Plural. Previsiblement, la delegació del PP obtindrà bones paraules i declaracions retòriques de què vigilaran el compliment de les Directives europees, però remetrà al govern espanyol, que és qui té les competències tant per autoritzar les prospeccions com per fer complir la normativa mediambiental.

EU entén que els dirigents balears del PP equivoquen intencionadament les institucions a les quals han de portar les seves propostes. No és a Brussel·les on han d’anar sinó a Madrid, allà on han de fer pressió és a la Moncloa, on es troba el responsable del perill de les prospeccions.

El govern espanyol retarda l’aprovació de la Declaració d’Impacte Ambiental de les prospeccions que té previstes l’empresa Cairn Energy, i dóna un tracte de favor a Seabird, a la que renova els permisos i eximeix de tràmits d’informació pública.

En comptes de perdre el temps per Brussel·les, els dirigents del PP balear, si realment volen aturar les prospeccions, s’haurien de plantar a Madrid, exigint la revocació dels permisos, però no s’atreveixen a fer-ho. Ni tan sol poden assegurar que la Declaració d’Impacte Ambiental sigui negativa i es produeixi abans de les eleccions, correm el perill cert que es produeixi després de les eleccions, per no perjudicar encara més les seves expectatives electorals, i que sigui positiva, com en el cas de Canàries, però ens entretenen amb aquests viatges i amb declaracions mentre el temps juga a favor de les empreses energètiques. Els ciutadans no ens hauríem de deixar enganyar per maniobres electoralistes i exigir coherència al PP balear, una coherència que els hauria de portar a fer pressió allà on toca: a la Moncloa.

Share This