– S’ha d’intensificar la vigilància d’aquests fets, davant la indefensió dels treballadors.

– Exigim la sanció màxima pels responsables d’aquestes pràctiques.

DetencióLa Policia Nacional, en col·laboració amb la inspecció de treball ha intervingut en una cadena de restaurants de Palma i ha detingut al seu propietari. Els fets que han provocat aquesta detenció són d’una gravetat extrema, ja que se li imputen delictes contra els drets dels treballadors, contra la salut pública, contra la seguretat social i contra la integritat moral.

Segons els investigadors, la majoria dels treballadors de la cadena es veien obligats a fer jornades laborals d’entre 12 i 14 hores diàries, a pesar de tenir contractes a temps parcial, no cobraven quan es trobaven de baixa per malaltia, no tenien vacacions ni els dies lliures reglamentaris ni liquidació per finalització de contracte, unes condicions més pròpies d’un règim esclavista que d’un estat democràtic avançat. Al mateix temps, sembla que aquest empresari sense escrúpols atemptava contra la salut dels seus clients per la manca d’higiene i per la utilització d’aliments caducats.

El que sorprèn d’aquesta intervenció, és que no s’hagi produït per les denúncies dels treballadors o per l’actuació ordinària de la inspecció de treball o la sanitària, sinó com una ramificació d’una operació anterior i per denúncies en les xarxes socials. Per a EU això s’explica per la por dels treballadors a perdre els únics ingressos que els permetien sobreviure en males condicions, i per la manca de mitjans de la inspecció de treball. Aquest cas extrem és un indicador de com s’han deteriorat les condicions de vida dels treballadors com a conseqüència de la crisi, la Reforma Laboral i les retallades dels serveis públics, i desmunta absolutament que ens trobem a l’Arcàdia feliç que ens ven el PP, de recuperació econòmica i de generacions de llocs de feina. Potser no hi ha molts casos tan greus com aquest, però els abusos, la sobreexplotació i la pèrdua de drets dels treballadors s’ha generalitzat amb les polítiques del PP.

EU celebra aquesta actuació de la policia i la inspecció de treball, i els anima a continuar amb aquesta tasca, però lamentam profundament que no es doti de mitjans suficients aquests dos cossos de servidors públics. Consideram una gran irresponsabilitat que, en comptes d’augmentar els seu efectius i mitjans, la plantilla d’inspectors de treball es redueixi un 20%. En la situació actual de penúria i pèrdua de drets dels treballadors, és més necessària que mai una actuació contundent i sistemàtica de la inspecció de treball per a combatre el frau i els abusos.

Al mateix temps, reclamam una actuació ràpida i contundent del sistema judicial, que porti a una sentència exemplar en el menor termini de temps possible.

Share This