rodriguezJosé María Rodríguez és un sobrevivent, el seu poder sobre el PP, especialment a Palma, es perllonga al llarg del temps, a pesar dels diversos intents infructuosos de retirar-lo. Rodríguez és, amb Mabel Cabrer i Rosa Estaràs, l’únic conseller de Matas que manté una important quota de poder que li permet, per exemple, defenestrar l’alcalde de Palma, seguint les instruccions de Bauzá.

Rodríguez és com un pare protector pels seus, als que col·loca a l’administració o els defensa de les “persecucions” de la Justícia. La seva actuació avisant a l’alcalde d’Andratx que la Guàrdia Civil estava a punt de fer un registre a l’ajuntament, només es pot entendre com una mostra més d’aquesta actitud paternal, que abasta tots els corruptes del PP.

Però José María Rodríguez sempre cau de peu i és capaç de sortir-se de totes les situacions complicades, que només afecten els que l’envolten. Només hi hagué un cas en què una “inoportuna” imputació el va obligar a dimitir de Delegat del Govern, i ja no va poder seguir pressionant la Guàrdia Civil, però Bauzá –que, a pesar de les aparences, també és un bon pare- li va proporcionar una nova ocupació en la qual mantenir el seu poder.

Rodríguez controla i ha controlat el PP de Palma de tal manera que no es mou ni una fulla sense la seva supervisió. Per això, Rodríguez sap més que ningú del finançament irregular del PP, un finançament que ja ha quedat acreditat en diverses sentències i que s’està investigant per acreditar si són certes les acusacions de finançament a canvi d’adjudicació d’obres públiques.

Tant Bárcenas, que jugà en el PP estatal un paper semblant al de Rodríguez a Palma, com Rodrigo de Santos, un home de la màxima confiança de Rodríguez, ha declarat que l’empresari Antonio Pinal havia estat generós i agraït amb el PP i va pagar la reforma de la seva seu de Palma. L’agraïment de Pinal vendria motivat per les obres públiques que s’havien adjudicat a les seves empreses i de les noves adjudicacions que esperava.

Algunes de les adjudicacions les va aprovar i signar el mateix José María Rodríguez. De la resta, no hi ha dubte que també eren ben conegudes per aquest personatge al qual res se li escapava. Els expedients d’aquestes contractacions ja estan en mans del jutge Castro, que ha obert una peça separada per tractar el finançament del PP.

És més que probable que Rodríguez sigui citat a declarar sobre aquestes adjudicacions. Seria una gran oportunitat perquè contàs tot el que sap, per explicar com s’ha finançat el PP tots aquests anys, de com s’han pogut pagar unes campanyes electorals absolutament exagerades sense que, aparentment, es superessin els màxims legals.

De la comptabilitat en B, de les comissions que pagaven les empreses, del finançament irregular, és ben segur que José María Rodríguez ho sap tot. Té una magnífica oportunitat per explicar-ho al jutge. És el que hauria de fer si fos creïble que el PP actual ha trencat amb la corrupció i vol una regeneració de la política, però no ho farà i seguirà tapant la corrupció dels altres i negant la seva pròpia. Rodríguez i Bauzá són hereus i continuadors del PP històric, només podem espera que la Justícia sigui capaç d’aclarir ni que sigui una petita part de la corrupció generalitzada i del finançament il·legal del PP i de les institucions governades per aquest partit.

 

Share This