policia i refugiatsMés per Mallorca trasllada als ajuntaments la possibilitat que els municipis de les Illes puguin donar acolliment provisional als refugiats que fugen dels seus països en guerra i que tracten d’accedir a països de la Unió Europea per trobar un lloc on poder viure en pau, afegint-se a la iniciativa dels ajuntaments de Barcelona, Madrid i altres. Des d’EU consideram molt positiva aquesta proposta que tracta de pal·liar, només que sigui molt parcialment, el major drama humanitari des de la segona guerra mundial.

Al mateix temps, volem denunciar la passivitat, quan no la mala fe, de la UE i dels governs de diferents països, entre els quals es troba l’espanyol. La manca de sensibilitat demostrada pels governs és esfereïdora i contrasta amb la tasca de les ONG i de moltes persones que de manera individual tracten d’ajudar els refugiats.

Volem recordar que només de Síria hi ha uns 4 milions de desplaçats com a conseqüència de la guerra i que aquests refugiats són acollits, amb la seva immensa majoria, pels països veïns com Turquia o el Líban, que tenen molts menys recursos que els països de la UE i que la pressió que tenen països com Grècia, condemnada a la misèria per l’austericidi que els imposa la Troika, o Itàlia, que rep bona part dels fugitius vius o morts del nord d’Àfrica, és molt més forta que la que té Espanya i a pesar d’això el govern de Mariano Rajoy en nega a complir els mínims acordats a la UE.

La situació és d’emergència i s’han d’adoptar mesures immediates, com l’obertura de corredors humanitaris, establiment d’assentaments en condicions, agilitzar les tramitacions administratives i donar l’estatus de refugiat als que fugen de la guerra o de les persecucions polítiques ètniques o religioses, però això no pot ser més que unes primeres mesures humanitàries, el que és encara més important és resoldre els conflictes bèl·lics que provoquen aquests desplaçaments massius. Des d’EU creiem que la UE no és aliena als conflictes i que, juntament amb l’OTAN, n’han creat directament o han contribuït al seu manteniment o extensió amb la seva política irresponsable de voler controlar el petroli i eliminar governants incòmodes.

Les intervencions directes a Irak i Líbia han donat peu a estats fallits controlats per diversos grups militar que s’enfronten entre si. L’obsessió per derrocar el govern de Síria els ha portat a donar suport a grups militars integristes culpables de grans massacres. És hora de què la UE canviï la seva política bel·licista i d’intervenció en països aliens, per tal de substituir els seus règims polítics i passi a una política de pau i de no intervenció, proposant el cessament dels combats, la creació de zones desmilitaritzades, el desplegament de forces d’interposició i l’ajuda directa per assegurar els mínims vitals de la població víctima dels conflictes, en els mateixos països que els pateixen.

Per últim, EU anima als regidors oi regidores de Guanyem i a la resta de forces polítiques municipals a sumar-se a aquesta iniciativa.

Share This