– En les qüestions fonamentals, Rajoy no va moure ni un mil·límetre la seva posició, mentre prometia reunions i estudis pel futur.

Rajoy i FrancinaLa presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, es va reunir a La Moncloa amb del president del govern espanyol, Mariano Rajoy i, segons ha manifestat, va sortir “satisfeta de la reunió, tot i que no va aconseguir més que bones paraules i molts pocs compromisos per part de Rajoy. Esperem que la presidenta balear no es deixàs enlluernar per l’esplendor de La Moncloa, per la durada de l’encontre –més llarg del que és habitual, ni per les bones maneres d’un president que, segons diuen, guanya a les distàncies curtes.

Els ciutadans de les Illes Balears no en tenim prou amb la cordialitat i les bones paraules, sinó que necessitam fets, i aquests fets no es produïren. Si fem un repàs als temes tractats, veurem que Rajoy es va mostrar inflexible amb un límit de dèficit que no es pot complir sense més retallades en serveis essencials. De fet, ni el govern de Bauzá acomplia els compromisos de dèficit a pesar de totes les retallades.

Sorprèn que el president Rajoy, a pesar dels nombrosíssims assessors dels quals disposa, no estigués informat de la situació de les dessaladores que no es posen en marxa a pesar d’estar construïdes ja fa anys, ni de la paralització de les obres d’interconnexió que haurien d’haver permès que l’aigua potable arribàs a tots els nuclis de població. Rajoy sembla que no coneixia aquest fet, ni tampoc que una part de la població estigui consumint aigua no potable pel seu nivell de salinitat, que “prengui nota” d’això ens sembla molt insuficient.

Rajoy tampoc es va mostrar disposat a modificar la lli d’hidrocarburs per a impedir les prospeccions petrolieres, desmentint els representants insulars del seu partit que a la mateixa hora signaven un compromís amb l’Aliança Mar Blava en sentit contrari.

Tampoc comprenem que Armengol surti satisfeta de la promesa de negociar un nou Règim Especial quan li queda tant poc a la legislatura i quan no s’ha retirat el simulacre de nou REB que havien acordat amb Bauzá. De la reunió que haurà de convocar Montoro de la Comissió Bilateral del REB, en la que suposadament s’hauria de tractar el finançament (ja han dit que el sistema no es modificaria), les inversions estatutàries i el conveni de carreteres. Sabent com les gasta Montoro, no és previsible que se’n tregui res important d’aquesta reunió, si s’arriba a convocar, ni tan sols el pagament dels deutes del conveni de carreteres estan assegurats.

Sobre les inversions estatutàries, cap compromís. Sobre les partides destinades a inversions a Balears en els PGE, “es veurà si es pot incloure alguna partida”, la mateixa cançó que any rere any entonen els parlamentaris balears del PP, que mai s’ha traduït en fets concrets. Sobre la paralització de l’aplicació de la LOMCE, res de res.

En resum, per a EU aquesta reunió ha estat molt poc profitosa. Segurament no es podia esperar molt més d’un govern que ha desatès les necessitats socials al llarg de tota la legislatura i que ha marginat les Illes Balears pel que fa al finançament i la inversió en infraestructures públiques. Hem de treballar perquè una nova majoria política progressista sorgida de les eleccions de final d’any, porti a La Moncloa i govern més sensible a les necessitats de tots els ciutadans, inclosos els de les Illes Balears. Del PP i de Rajoy, poca cosa podem esperar.

Share This