– Si el PP té voluntat real d’aturar les prospeccions, ha de votar-lo a la cambra que té les competències.

020915 8-300x200Convocats per Aliança Mar Blava, Eivissa diu No i Eivissa Anti Petrolífera, el 2 de setembre, al Palau de Congressos d’Eivissa, tots els partits polítics de les Balears amb representació a les Corts Generals o al Parlament de les Illes Balears, signaren un compromís formal d’oposar-se activament a les prospeccions petrolíferes al Mediterrani espanyol. Aquest compromís inclou diverses mesures com una moratòria, l’anul·lació de les autoritzacions o una llei que declari el Mediterrani espanyol Zona Lliure de Prospeccions. Totes aquestes mesures són competència del govern central o de les Corts Generals.

EU, que també va signar el compromís, considera que aquesta unitat política és molt positiva, sempre que sigui real ni no es limiti a un gest de cara a la galeria per a millorar la imatge. Volem recordar que al llarg de tota la legislatura el govern central en mans del PP ha estat absolutament insensible a les demandes de la societat balear o canària, que reclamaven l’anul·lació de les autoritzacions, i el ministre Soria manifestava clarament el seu desig de què el resultat de les prospeccions fos positiu i es trobessin recursos d’hidrocarburs amb una quantitat suficient que permetés la seva extracció comercial.

Per aquest motiu, per assegurar la credibilitat del compromís signat, EU ha demanat al grup parlamentari de la Izquierda Plural que traslladàs els acords signats a Eivissa al Congrés dels Diputats, seu de la sobirania nacional i cambra legislativa que pot donar compliment a les reclamacions que es formularen en el compromís del 2 de setembre. Aquesta petició ha donat lloc a la proposició no de llei presentada davant la Cambra, en la qual es reprodueix exactament el compromís signat a Eivissa.

Amb el debat i votació d’aquestes PNL, el PP i tots els grups parlamentaris tendran ocasió de demostrar la sinceritat del seu compromís. EU consideraria molt lamentable que el PP –com ha fet al llarg de tota la legislatura- digués una cosa a Eivissa, una altra a Palma i una molt diferent a Madrid. Si el Congrés dels Diputats no assumeix el compromís signat a Eivissa, es quedaria en paper banyat sense cap efectivitat i no representaria per part del PP més que una maniobra destinada a netejar la seva imatge, tan deteriorada.

Per últim, EU insta la Mesa del Congrés a tramitar les PNL d’una manera urgent, que permeti el seu debat abans de la dissolució de les Corts Generals prevista per finals de desembre.

Share This