– L’objectiu principal d’aquest decret llei seria evitar els efectes irreversibles del Pla Hidrològic del PP.

20150922 103858El dia d’avui, Manel Carmona, Coordinador d’EUIB, ha registrat al Consolat de la Mar una petició en la qual es demana al govern l’aprovació d’un decret llei de mesures urgent en matèria d’aigua. L’objectiu principal d’aquest decret llei seria evitar els efectes més perniciosos i potencialment irreversibles del Pla Hidrològic elaborat per la conselleria de Gabriel Company. Posteriorment, aquesta petició s’ha presentat en roda de premsa davant la seu del Parlament i se n’ha entregat còpia als grups parlamentaris.

En la roda de premsa, han intervingut Manel Carmona, Coordinador d’EU de les Illes Balears i Alfredo Barón, geòleg expert en recursos hídrics.

Carmona ha justificat la necessitat d’aquest decret llei per la inactivitat del Govern i l’incompliment dels compromisos electorals dels partits del Pacte, que no retiraren el Pla Hidrològic de Bauzá i Company, permetent la seva aprovació definitiva per part del Consell de Ministres.

Així mateix, ha remarcat que la decisió del Govern d’iniciar la revisió d’aquest pla que s’acaba d’aprovar, no elimina els perills potencials però molt evidents d’un pla que restarà en vigor un mínim de dos anys per a donar compliment a tots els tràmits administratius, informes i exposició pública. D’aquest fet deriva la urgència d’utilitzar la via excepcional del decret llei.

Carmona també ha expressat la seva incomprensió en relació a la postura de PSOE i MÉS, que signaren conjuntament la denúncia del Pla davant la Comissió Europea i no han tengut la coherència política de retirar-lo abans de la seva aprovació definitiva, per una indecisió que no va tenir el PP al seu moment. En aquest sentit, ha recordat que el Govern de Bauzá una de les primeres decisions que va prendre va ser retirar el PH que havia elaborat el govern del Pacte i que també es trobava sobre la taula del Consell de Ministres. El PP no va tenir cap inconvenient per eliminar un Pla que complia amb els objectius de conservació dels recursos hídrics segons la Directiva Marc de l’Aigua i substituir-lo per un altre fet a mida dels especuladors que posa en un perill molt gran la conservació i la qualitat d’aquests recursos.

Per la seva part, Alfredo Barón ha explicat els duríssims retrets que va fer la Comissió Europea al PH del PP i a la seva revisió i ha donat a conèixer la intervenció del representant de la CE davant la Comissió de Peticions del Parlament Europeu que, literalment, va dir coses com que “de l’anàlisi preliminar del PH es desprèn que persisteixen molts dels problemes detectats en el primer pla […] i que l’actual sobreexplotació no és acceptable des del punt de vista de la Directiva Marc”. El representant de la CE va concloure que aquest problema, “és un dels temes que té la Comissió en la seva agenda de contactes bilaterals amb les autoritats espanyoles”.

Barón ha explicat també alguns dels punts que hauria d’incloure el decret llei, com són derogar la legislació aprovada pel PP la passada legislatura amb l’objectiu de desregular, eliminar el frau de llei que suposa la nomenclatura que utilitza el PH, prohibir noves captacions en aqüífers sobreexplotats, prohibir la requalificació de sòls a zones humides i altres, que s’inclouen en el document que s’ha registrat avui al Consolat de la Mar.

Share This