– Les maniobres dilatòries no serviran per eliminar les resistències dels hotelers.

imagesA punt de complir-se els primers 100 dies des que es va constituir l’actual Govern, els dubtes sobre un dels punts programàtics més importants continuen i, a aquest ritme, és molt improbable que l’ecotaxa sigui una realitat que ja es trobi en vigor la pròxima temporada. De fet, ja donen a entendre que això no es produirà fins a la temporada 2017.

Per a EU, aquesta situació és inacceptable i es deu exclusivament a la covardia del Govern, que té un gran temor a la reacció de les grans cadenes hoteleres, que són el poder fàctic més important de la nostra Comunitat. Per aquest motiu, el Govern es dedica a donar voltes al tema i a “marejar la perdiu”, mentre que els socis del Govern fan declaracions demagògiques que, en la pràctica, només serveixen per crear més confusió i retardar la seva implantació. En primera instància perderen el temps demanant informes innecessaris sobre la impossible hipòtesi de què l’ecotaxa es cobràs als aeroports, cosa que no passa ni pot passar a cap país de la Unió Europea. A continuació es tornen a demanar informes inútils sobre un altre impossible, com és el d’excloure els residents del pagament d’aquest impost, o es deixa pendent d’una dubtosa necessitat de regular els allotjaments residencials. Mentrestant, s’intenta aplacar l’oposició dels hotelers mantenint-los o ampliant-los els privilegis dels quals ja gaudeixen.

Per a EU, l’ecotaxa és justa,  és necessària i va en la línia de totes les grans destinacions turístiques del nostre entorn. És justa perquè l’arribada de milions de turistes, obliga les administracions a dimensionar les infraestructures per fer front a un augment extraordinari de les persones que resideixen temporalment a les Illes, unes infraestructures que es financen exclusivament amb els imposts que paguen els residents permanents. És necessària perquè les arques autonòmiques estan exhaustes i no poden fer front a les grans necessitats socials que hi ha a les Illes. Va en la línia del que s’aplica a altres destinacions turístiques del nostre entorn com és Catalunya, les principals ciutats italianes, París, Berlín i moltes altres.

La necessitat d’implantar l’ecotxa, no s’hauria d’amagar darrere l’excusa que el que necessitam és un millor finançament de la Comunitat. Aquest millor finançament que hem de reivindicar i aconseguir, ha d’anar a cobrir les infraestructures i serveis propis de les necessitats dels residents, però de l’ecotaxa han de sortir els recursos que facin front a les necessitats que genera el negoci turístic. No ho podem fiar tot d’un finançament exterior sinó que a les Illes hem de tenir un sistema fiscal propi, que extregui recursos d’allí on n’hi ha i que contribueixi  a cobrir les necessitats socials i a reduir les grans diferències socials. En negoci turístic a penes ha patit la crisi i ha viscut unes temporades excepcionals, que sembla que es mantindran, ja que els competidors pel mateix segment turístic viuen una època d’inestabilitat molt important.

Tampoc s’hauria d’amagar darrere l’existència d’una àmplia oferta d’allotjament il·legal que, diuen, no pagaria l’ecotaxa. El problema de l’economia submergida és real i és important, però no té res a veure amb la implantació de l’ecotaxa. Si hi ha negocis turístics al marge de la llei que no paguen imposts, el que s’ha de fer mitjançant un augment important de les inspeccions és evitar la seva evasió d’imposts o, si no reuneixen els mínims legals, clausurar-los, però el fet que hi hagi gent que no pagui imposts no pot ser un argument a favor que no els pagui ningú.

Per últim, EU creu que no s’ha de tenir por a les reticències dels hotelers. És cert que seria desitjable un acord amb les patronals hoteleres que eliminàs crispació, però si això no és possible, el Govern té la legitimitat que li han donat les urnes per a implantar l’ecotaxa. En qualsevol cas, és poc previsible una campanya tan dura com la que hi va haver davant el primer intent d’implantar-la. Les circumstàncies ja no són les mateixes i la major part dels hotelers d’aquells llocs on s’han establert imposts molt semblants, l’apliquen sense cap problema.

Per últim, EU considera que tampoc es pot utilitzar l’argument de què els ciutadans de les Balears també hauran de pagar l’impost. No és cap novetat, amb els preus que paguen per allotjar-se també sufraguen l’IVA i altres imposts de les empreses, que els repercuteixen. A més, el percentatge d’estades turístiques dels residents permanents, és insignificant i es produeix majoritàriament en temporada baixa, en la qual està prevista la reducció de l’import.

Per tot això, EU creu que no hi ha cap motiu per a perdre més temps i insta el Govern a remetre al Parlament tan aviat com es pugui el projecte de llei d’implantació de l’ecotaxa, per tal que ja sigui una realitat la pròxima temporada.

Share This