– A l’espantá impresentable del PP, es va afegir un espectacle innecessari per part de la majoria parlamentària

pacteEl Parlament balear ha aprovat sense cap vot en contra i amb la penosa absència dels diputats del PP que intentaven vanament amagar les seves diferències, la derogació de la Llei de símbols, un engendre de l’època de Bauzá que mai no s’hauria d’haver convertit en llei i que responia a la seva visió autoritària, al menyspreu a la llibertat d’expressió, a la incapacitat per suportar les crítiques ciutadanes i a l’odi cap a tot allò que li sonàs a català.

Actuacions com la d’aprovar aquesta llei, contribuïren poderosament a la gran derrota electoral del PP que, ple que es veu, ha estat incapaç de reaccionar. Així mateix, generaren una gran onada d’indignació, que reclamava la seva derogació com una mesura immediata de la nova legislatura. Així ho recolliren la majoria dels programes electorals i el pacte de governabilitat. Per tant, era una obligació dels partits del pacte, que s’ha portat a terme correctament.

EU, com molta altra gent, celebra que la llei de símbols ja només sigui un record d’una època molt trista que no ha de tornar però, sobre la sessió parlamentària, voldríem fer unes consideracions: En primer lloc, condemnar l’actitud del PP que, incapaç de tallar amarres amb l’època Bauzá, va fer un patètic i inútil intent d’evitar la votació i, a la vista del seu fracàs anunciat, va decidir abandonar la cambra per tal que no es fes evident la seva divisió que, així i tot és ben notòria. D’altra banda, l’excessiu entusiasme dels diputats de la majoria, que celebraren el resultat de la votació –absolutament previsible- com una gesta quasi èpica. No n’hi havia per tant, simplement havien complit amb un compromís adquirit que no es podia demorar més.

Si la celebració de la “gesta” a l’interior del Parlament ja sembla una mica exagerada, la celebració al carrer, amb ball inclòs, sembla un exhibicionisme del tot fora de lloc, excepte si es contempla la política com un espectacle. D’aquesta  manera d’entendre la política pensàvem que ja n’havíem tengut prou en la campanya catalana i que ara del que es tractava és de fer feina amb seriositat i rigor, treballant a favor de la majoria social. Però, tal vegada, els membres del Govern i el partit que li dóna suport, no tenen molts més motius de celebració i per això fan aquestes festes excessives.

És cert que el Govern ha retornat la targeta sanitària als immigrants i acaba de derogar la llei de símbols, dues mesures que estan molt bé, però que és un bagatge escàs pels primers 100 dies de Govern. Volem recordar que la resta de legislació de Bauzá roman en vigor i que no s’ha enviat al Parlament cap projecte de llei per derogar els aspectes més sagnants d’aquestes lleis, que e va permetre l’aprovació per part del Consell de Ministres del Pla Hidrològic de Bauzá i Company, que no s’avança en l’aprovació de l’ecotaxa o que la Renda Bàsica encara està a l’espera.

La derogació de la llei de símbols era necessària, però era molt fàcil i ja està fet. Ara és hora de posar-se a treballar de valent per a canviar la realitat social i legislativa de les Illes. Una única llei tramitada en aquest període no és un gran bagatge. Per això, des d’EU reclama que es portin al Parlament les qüestions realment importants, que arribin els primers projectes legislatius del pacte i que es deixin d’escenificar baralles de pati de col·legi per a cercar protagonisme entre els partits que signaren el pacte de govern. En definitiva, més feina, més rigors i menys celebracions. Entenem que és el que espera la ciutadania balear.

Share This