– Isern i Gijón no poden defugir les seves responsabilitats i haurien de renunciar a formar part de les llistes electorals.

Isern i GijónEl jutjat d’instrucció número 12 de Palma ha ordenat presó incondicional contra 5 dels policies locals de Palma detinguts aquesta setmana i s’espera que els altres 4 també acabin a la presó. Els fets dels quals se’ls acusa, que inclouen 15 delictes diferents, són gravíssims i responen a una trama organitzada, que es dedicava a l’extorsió en benefici propi, fos econòmic o de favors sexuals, al si de la policia local de Palma que necessàriament havia de comptar amb la tolerància, si no connivència dels comandaments policials i dels seus responsables polítics. De fet, entre els detinguts hi ha alts càrrecs de la policia local i el jutjat acusa directament els seus comandaments de protegir els policies corruptes.

 La degradació de la policia local de Palma que s’ha produït al llarg de la passada legislatura és extraordinari: un 3% de la plantilla es troba imputada de diversos delictes, s’han constatat vinculacions amb l’extrema dreta, extorsions, manipulació de les oposicions, protecció de policies corruptes i càstigs als que denunciaven aquesta corrupció. Tot això ha provocat la desconfiança ciutadana cap a la seva policia i el desànim dels policies honrats, que són la immensa majoria.

La justícia penal haurà de delimitar els fets delictius i sancionar-los d’acord amb la llei, però més enllà d’això, hi ha responsabilitats polítiques que no es poden defugir ni s’han d’infravalorar. Els dos homes que es disputen encapçalar la llista per a les eleccions generals, Isern i Gijón, han estat vinculats als escàndols policials de manera molt directa, un com a batle i l’altre com a tinent de batle de l’àrea de seguretat.

El que passava a la policia local era conegut al quarter de Sant Ferran, a la Platja de Palma i a altres indrets del municipi. La impunitat amb la qual els policies i comandaments imputats han actuat al llarg dels darrers anys només es pot explicar amb el suport polític dels responsables municipals que emparaven aquestes actuacions. El model policial defensat per Isern i executat per Gijón ha estat el que ha propiciat tot el que ara s’està destapant. Per decència democràtica, ni Isern ni Gijón haurien de formar part de les llistes electorals.

EU exigeix que s’arribi al fons del problema, que es depurin totes les responsabilitats i que no es tanqui en fals aquest cas, donada la seva gravetat extrema. Per altra part, exigim a l’equip de govern de Cort que no es demori més en la reestructuració en profunditat del cos de la policia local de Palma, separant del servei a aquells membres que hagin tengut un comportament indigne, eliminant les unitats que han estat el focus principal de les pràctiques irregulars i de la corrupció i posant al capdavant de la policia local una persona sense cap ombra de corrupció, capaç i decidida, que pugui capgirar el funcionament d’aquest cos policial, convertint-lo en una autèntica policia al servei dels ciutadans de Palma.

Share This