– El sistema és completament arbitrari i no s’ha de potenciar sinó que s’ha d’eliminar.

Llorenç HuguetEl rector de la UIB, Llorenç Huguet ha anunciat la signatura d’un conveni  per tal d’examinar als ciutadans d’altres països que vulguin accedir a la nacionalitat espanyola, en relació als “coneixements constitucionals i socioculturals”. No s’entén com una institució educativa es presta a participar en aquesta farsa que té com a objectiu denegar la nacionalitat als immigrants pobres encara que tenguin molts anys de residència i que treballin i cotitzin al nostre país. És una discriminació que contrasta amb les facilitats que es donen als rics, als que es permet “comprar” la nacionalitat o als que es reconeix una ascendència espanyola de cinc segles enrere, com és el cas dels sefardites.

La nacionalitat s’ha denegat de manera sistemàtica a aquests immigrant amb preguntes absurdes, que no serien capaços de respondre la immensa majoria dels ciutadans nascuts a Espanya. Als demandants de la nacionalitat no se’ls pot demanar un coneixement de la Constitució i de les lleis espanyoles per sobre del coneixement que en té la majoria, el que se’ls ha d’exigir –com a tothom- és el seu compliment. Pitjor és encara l’obligació de coneixement i acceptació dels trets “socioculturals”, que permet tot tipus d’abusos i que inclou preguntes completament absurdes. Els redactors dels qüestionaris aposten per una societat uniforme en la qual tots els ciutadans han de tenir els mateixos usos i costums i els mateixos gustos, negant la nacionalitat a aquelles persones que, segons ell, no comparteixen la “idiosincràsia” espanyola, a això li diuen “manca d’integració”.

EU entén que no es pot exigir a ningú que comparteixi els valors i els suposats costums que es suposa que són els propis de la nacionalitat espanyola. La nostra societat, com totes les societats modernes són complexes i multiculturals i no és ni possible ni desitjable la seva homogeneïtzació, la integració que es pot exigir als aspirants no passa  per acceptar uns valors suposadament “propis” de la nació espanyola, sinó pel seu arrelament de vida i treball i el compliment de les lleis amb la mateixa mesura que els que ja tenen la nacionalitat.

Per tot això, EU reclama a la UIB que es surti d’aquesta farsa ni no sigui còmplice d’uns exàmens absolutament discriminatoris i injustos. Ben al contrari, seria molt desitjable que treballa en favor de la seva eliminació.

Share This