monument advocats AtochaTal dia com avui, un 24 de gener de 1977, uns pistolers feixistes irromperen en el despatx d’advocats laboralistes del carrer Atocha de Madrid i dispararen indiscriminadament contra els advocats i els treballadors que es trobaven en aquell moment en el despatx. Com a conseqüència dels dispars moriren assassinats Enrique Valdevira Ibáñez, Luís Javier Benavides Orgaz, Francisco Javier Sauquillo Pérez del Arco, Serafin Holgado i Ángel Rodríguez Leal i quedarem greument ferits Miguel Sarabia Gil, Alejandro Ruíz-Huerta Carbonell, Luís Ramos Pardo i Dolores Gonzáles Ruíz.

El despatx laboralista d’Atocha estava vinculat a CCOO i al PCE i els seus integrants tenien una militància activa en defensa dels drets de la classe treballadora i de les llibertats democràtiques.

Amb l’atac assassí de la ultradreta –tolerada pel poder polític- es volien frenar les aspiracions populars i volien donar l’exemple del que li podia passar a tots aquells que gosaven treballar per acabar amb el franquisme i per recuperar les llibertats.

La reacció popular davant aquest atac fou impressionant i el poble de Madrid va sortir al carrer, convocat pel PCE, per mostrar el seu rebuig a l’assassinat i per exigir justícia, llibertat i democràcia. La manifestació fou un extraordinari exemple de civisme i va ser decisiva per la legalització del PCE i per a la conquesta de les llibertats.

Esquerra Unida de les Illes Balears vol retre homenatge a les víctimes de la matança d’Atocha rendir homenatge i recordar la tasca que feren per conquerir un estat democràtic i els drets de les classes populars d’aquest país. El seu exemple alimenta a tots els militants de la nostra formació a seguir lluitant per la conquesta de nous drets, de noves llibertats tant col·lectives com individuals, que facin caminar a la nostra societat cap a un futur més igualitari, més democràtic i més tolerant.

Share This