– La situació de les persones dependents desateses és tan important com el medi ambient.

aitor al parlamentL’ecotaxa està a punt d’aprovar-se definitivament després d’un tortuós recorregut  en el qual no han mancat les diferències cridaneres i electoralistes dels components del pacte de govern. L’última diferència important entre Podemos i PSOE-MÉS, s´ha resolt a favor dels primers, que obtingueren l’insòlit suport del PP. D’aquesta manera, PP i Podemos hauran impedit que l’ecotaxa pugui tenir, a més de les finalitats mediambientals un contingut social que contribueixi a corregir les extraordinàries mancances en aquesta matèria, tant pel que fa a l’assistència a les persones dependents com a moltes altres necessitats dels sectors que més pateixen les conseqüències d’una crisi que ha disparat les diferències socials com la pobresa i l’exclusió.

EUIB, en tot moment ha cregut que l’ecotaxa s’havia de destinar a corregir els efectes del turisme massiu sobre el territori i que en cap cas s’havia de destinar a promocions o a millores de zones o establiments turístics, que ja tenen cobertes sobradament les seves necessitats, però això no havia d’impedir que una part de la recaptació pogués anar a resoldre situacions d’emergència.

Si la justificació de la implantació de l’ecotaxa la tenim en la gran incidència de la presència temporal de milions de turistes sobre el nostre territori, el medi ambient i les infraestructures públiques, no podem oblidar que aquest model econòmic i social també és el principal responsable de la precarietat extrema i d’uns salaris i pensions que són inferiors a la mitjana estatal, quan el cost de la vida, com a conseqüència també d’aquest model, és superior. El nivell de pobresa laboral la marginalitat i les situacions de misèria són molt elevades i la cobertura de necessitats bàsiques, com són les ajudes a la dependència, totalment insuficient.

Tot això ho va entendre perfectament el Tercer Sector Social de les Illes Balear quan, només fa uns dies, també reclamava una part social en els fons de l’ecotaxa i que destacava que, en bona part la problemàtica social que patim, es deriva del model econòmic centrat en el turisme i que no s’havien de corregir només els efectes mediambientals sinó també els socials.

Per tot això EUIB demana reflexió als diputats de Podemos i la modificació de la seva postura. És molt difícil que el seu electorat entengui que s’aprofitin del PP –el partit que sempre s’ha oposat a l’ecotaxa- per aprovar les seves esmenes. Encara els queda una oportunitat, hi ha un vot particular que defensa el manteniment del text original en contra de l’esmenat per Podemos i PP. Si s’imposa el sentit comú sobre les ganes de “marcar territori” i rectifiquen en el pròxim ple del Parlament, poden votar a favor d’aquest text, renunciant a l’aliança anti-natura amb el PP. Si no és així, tendran molt difícil explicar perquè no volen que l’ecotaxa tengui contingut social i com, per a aconseguir els seus sorprenents objectius, van de la mà de la dreta més corrupta i reaccionària.

Share This