– A la vista de les greus deficiències del servei que presta l’empresa concessionària, no es pot esperar la finalització del contracte per recuperar la gestió pública

– EU celebra la intervenció de la Fiscalia i la Guàrdia Civil i lamenta la manca d’actuació del Govern

sa serra 3Davant les reiterades queixes dels familiars de les persones internes a la Residència Sa Serra, de Sant Antoni de Portmany, amb “visos de credibilidad”, la Fiscalia ha decidit actuar i ha enviat agents de la policia judicial de la Guàrdia Civil i metges forenses, a investigar les denúncies i el funcionament d’aquesta residència.

EU recorda que aquesta residència és pública i depèn del Govern balear, encara que la seva gestió es va concedir a l’empresa privada Novaedad Manacor, per part del govern del PP la passada legislatura. Una concessió que es va fer sense garanties i amb una baixa temerària, que ja feia suposar que no estaria en condicions de prestar el servei que tenia encomanat.

La consellera de Serveis Socials del Govern, Fina Santiago, ha reconegut que les queixes en relació al funcionament de la residència han estat constants des de la seva inauguració, a finals de 2014. Fina Santiago també ha manifestat que va enviar un equip de supervisió, però reconeix que, a la vista de què no es solucionaven els problemes, els familiars s’han hagut d’adreçar a la Fiscalia, reclamant la seva intervenció. La consellera també ha anunciat que no renovarà el contracte a l’empresa Novaedad i que quan aquest acabi, el 31 de desembre d’enguany, assumirà la gestió pública de la residència.

EU, a la vista dels fets, celebra la diligència amb la que ha actuat la fiscalia, però considera inacceptable que s’hagi hagut d’arribar a aquest punt, per la manca d’actuació de l’administració autonòmica. Al mateix temps, valoram molt positivament l’actitud dels familiars de les persones internes que, davant la inacció administrativa, no s’ha resignat i ha recorregut a la fiscalia.

Esperam que es depurin les possibles responsabilitats penals si es demostra que s’ha donat un tracte degradant a les persones internes, però exigim una intervenció immediata i radical per part de la Conselleria: s’ha de rescatar la concessió i passar a gestionar la residència amb caràcter públic des d’ara mateix, de cap manera es pot permetre esperar la finalització del contracte. Si, com ha reconegut la consellera, l’empresa ha incomplert des del primer dia les condicions contractuals, no es pot contemporitzar més i s’ha d’actuar ja. Així mateix, exigim que es revisi sense demora la gestió de les altres residències de les Illes que estan gestionades per la mateixa empresa o per altres empreses privades i que s’elabori un pla de recuperació del conjunt de residències.

Al mateix temps, volem manifestar la nostra oposició a la política de privatitzacions de serveis molt sensibles com són la sanitat o l’atenció a la dependència, que sempre que es produeixen, provoquen una degradació del servei. No hi ha cap raó de caràcter assistencial i ni tan sols econòmic per aquestes privatitzacions, els motius sempre són espuris i obscurs. Sorprèn l’obstinació del PP a la vista del que va passar a la Residència Can Blai de Santa Eulària, que també varen haver de rescatar després de provocar patiments greus als interns i als seus treballadors, però també sorprèn la manca de diligència d’un govern progressista, que hauria d’haver actuat molt abans i amb més contundència.

Share This