– El temps s’està esgotant i no s’han obert negociacions.

– El pacte entre el PSOE i Ciudadanos no serveix per a una majoria de govern.

ParronEl passat 22 de març, Artur Parrón, com a cap de llista d’Unitat Popular per Balears al Congrés de Diputats, va enviar una carta a Francina Armengol, Secretària General del PSIB-PSOE i a Alberto Jarabo, Secretari General de Podem Illes Balears demanant la seva intervenció davant les direccions estatals dels seus respectius partits, en favor d’un pacte que permeti constituir un govern progressista que posi fi a la lamentable etapa de Mariano Rajoy i eviti la convocatòria d’unes noves eleccions generals, que tampoc solucionarien res.

Passen els dies i ens acostam al final del termini per a un nou debat d’investidura i no es veu cap avanç ni s’han iniciat les anunciades i urgentíssimes negociacions. A pesar de les entrevistes mediàtiques i el somriure davant les càmares, la situació és la mateixa que quan el PSOE va dinamitar les negociacions a quatre, anunciant el seu acord amb Ciudadanos, però amb aquest pacte “transversal” amb la nova dreta, que només suma 130 diputats, no es pot anar a un nou intent d’investidura, com tampoc s’hi pot anar amb un “pacte a la valenciana” que no suma els vots necessaris. De fet, la simple formulació de la proposta de “pacte a la valenciana” és enganyosa, ja que no es compte amb una majoria d’esquerres com la que es va produir en aquella Comunitat.

Les eleccions del 20D van donar un Congrés de Diputats molt fraccionat, que obliga a la negociació i al pacte per a conformar el nou govern, però el missatge de la ciutadania va ser molt clar: una gran majoria dels electors reclamen un canvi en profunditat i acabar amb la corrupció, les restriccions de les llibertats i el desmantellament de l’Estat de Benestar, amb una nova política al servei dels ciutadans que corregeixi les grans desigualtats que s’han generat la legislatura passada.

Com va anunciar Alberto Garzón des del primer dia, si bé no hi ha una majoria clara de les esquerres, sí que s’ha produït un vot de càstig molt important al PP i a les polítiques que va implementar amb la seva majoria absoluta, que es va confrontar amb la totalitat dels grups parlamentaris. Per aquest motiu, és possible que un acord parlamentari entre el PSOE, Podemos, Compromís i UP, que compti amb el suport o l’abstenció dels grups nacionalistes, per aconseguir-lo, és necessari deixar de banda les  les posicions maximalistes. És evident que no es donen les condicions per a transformacions radicals, però si que és possible un acord pel canvi que derogui les lleis més nocives del PP i que impulsi unes noves polítiques més favorables a la majoria social.

Per aquest motiu, Artur Parrón ha reiterat, via Twitter, la sol·licitud de què els líders balears del PSOE i Podemos intervinguin davant les seves respectives direccions estatals en favor d’un pacte progressista. S’ha de superar urgentment l’etapa actual en la qual sembla que preocupa més a aquests dirigents posicionar-se davant la pròxima convocatòria electoral, que no la possibilitat d’arribar a un acord que la faci innecessària.

Share This