– La crisi econòmica ha estat l’excusa perfecta per a retallar drets socials i augmentar les desigualtats.

Pobresa zeroSegons l’enquesta de Gadeso, només un 17% de la població de les Illes Balears creu en la sortida de la crisi i en la recuperació econòmica. Aquesta percepció ciutadana sembla que xoca amb la realitat que, amb creixements d’entorn del 3%, indica que s’ha superat àmpliament la recessió i que el creixement de l’activitat econòmica és molt important, però en realitat és la constatació d’un fet molt greu: els beneficis de la recuperació es queden en molt poques mans i la immensa majoria de la població no en treu cap profit. De fet, l’enquesta també revela una altra dada molt significativa, hi ha una percepció molt generalitzada d’haver descendit en l’escala social, ja que cada vegada menys persones es senten membres de l’anomenada “classe mitjana” i també són molts els que pensen que els seus fills i néts viuran pitjor que ells mateixos, una cosa inèdita que demostra una gran desconfiança en el futur i que respon a una mala organització social, perquè és evident que els avanços tècnics i científics permeten millorar la qualitat de vida del conjunt de la població.

La percepció ciutadana de l’empobriment continuat de la majoria de la població també respon a una realitat constatable, que és una conseqüència directa de la manera com s’ha abordat la crisi des de les administracions i des dels poders econòmics: reduint els ingressos dels assalariats els petits empresaris i els pensionistes per tal de mantenir i augmentar els de les classes dominats, que són les grans beneficiàries. Les reformes laborals han reduït els drets dels treballadors i dels sindicats de classe i han estat una causa determinant de la reducció de salaris, de l’augment de la precarietat i de l’empitjorament generalitzat de les condicions laborals. Per altra part, han mancat completament les polítiques públiques d’ocupació o la intervenció de les administracions per a reactivar l’economia i per a generar llocs de feina directes.

La reactivació econòmica ha permès la reducció  del nombre de persones sense feina, però això no ha suposat un augment significatiu de la massa salarial global, ja que els nous llocs de feina són, amb la immensa majoria, precaris i mal pagats. Com reconeixia el conseller de Treball, els beneficis de la nova situació no s’ha traslladat als salaris dels treballadors i encara el nombre de persones sense feina és extraordinàriament elevat, amb l’agreujant que la majoria d’elles no perceben cap tipus de prestació pública, o que és molt difícil que els aturats de més de 45 anys puguin trobar un lloc de feina. Tampoc els joves es troben en una situació molt millor, ja que és quasi impossible que puguin trobar una ocupació que els proporcioni uns ingressos que permetin la seva emancipació.

Per a Esquerra Unida és molt important i urgent revertir la situació, no ens resignam a que la societat sigui cada vegada més desigual, a què els rics siguin cada vegada més rics i els pobres més pobres. És necessari la derogació immediata de la reforma laboral i encetar una nova política econòmica i social. EU lamenta profundament la pèrdua de temps que s’ha produït des de les eleccions del 20D i la manca d’acord entre els partits per a unes reformes urgents que compten amb una majoria suficient al Congrés de Diputats, encara que no sigui fàcil la constitució d’una majoria estable de govern. És indignat la manca de responsabilitat dels partits que tenien en les seves mans la possibilitat de constituir un govern progressista, que per manca real de voluntat de pacte ens aboquen a unes noves eleccions, que no resoldran cap problema.

Share This