– Fins que no intervé la Justícia continuen ocupant càrrecs de responsabilitat a pesar dels nombrosos indicis de pràctiques irregulars.

descargaQue a les administracions governades pel PP la corrupció era una pràctica generalitzada és un fet evident que ja quasi ningú discuteix. Que aquesta corrupció buidava les arques públiques en benefici particular de polítics i d’empresaris amics o per a finançar il·legalment el partit, és ben conegut, com també ho és el fet que mai les irregularitats foren detectades per les mateixes institucions ni corregides pel partit en el qual es produïen també. Només l’actuació de la fiscalia i del grup de delinqüència econòmica de la policia ha permès portar diversos polítics i empresaris davant els tribunals i ha  permès a l’Audiència Provincial dictar sentències condemnatòries exemplars.

Pel que es va coneixen, la corrupció no només era dels governants sinó que també afectava una part de l’estament funcionarial que, o bé pel seu propi benefici o per indicació dels seus superiors, eren col·laboradors necessaris de la corrupció política, que invadia bona part de les administracions. Aquest fet és poc conegut i investigat, però no es pot deixar de banda, ja que no es pot esperar un funcionament correcte d’unes administracions que mantenen en llocs de responsabilitat funcionaris que han practicat actuacions corruptes directament o han estat connivents amb elles.

Aquests dies s’han conegut dos fets greument preocupants, com han estat les imputacions d’alts càrrecs de la Conselleria de Turisme, pel cas del sobrecost de la compra i enderrocament de l’hotel Rocamar, o la del responsable de l’ajuntament de Palma de les llicències d’activitats, dos professionals lligats a l’ajuntament i un altre funcionari. En el primer cas, les sospites d’actuacions irregulars i de favoritisme venien de lluny, en el segon cas, era previsible la complicitat de personal de la gestió administrativa municipal amb el grup mafiós de la Policia Local. Però, en ambdós casos, seguien ocupant càrrecs molt rellevants a pesar de les sospites. Des d’EUIB volem respectar la presumpció d’innocència d’aquestes persones fins que no siguin jutjades i eventualment condemnades, però no entenem que s’hagin mantingut en els seus càrrecs de responsabilitat per part dels nous equips de govern, havent estat vinculats a la corrupció de l’època del PP.

El cas de Palma és especialment greu, ja que la corrupció de la màfia policial infecta bona part del cos i s’ha practicat per alts càrrecs. Enfront d’aquest problema, el govern municipal ha estat incapaç de reorganitzar la seva policia i nomenar responsables lliures de sospita. Fins a 16 policies locals han passat o són encara a la presó, les acusacions d’extorsió, de suborns i molts altres delictes són d’una gravetat extrema. Per si això no fos prou, ara surten complicitats en la maquinària administrativa de l’ajuntament, però cap d’aquestes actuacions foren detectades pels responsables polítics, que veuen amb sorpresa les actuacions policials o judicials i es limiten a manifestar el seu “respecte per la justícia”, un argument tòpic que no pot amagar la incapacitat de l’equip de govern per posar ordre i separar del servei aquelles persones que no compleixin correctament les seves obligacions, per fer això no és necessari que hi hagi una condemna ferma.

En el cas de la Conselleria de Turisme, tampoc s’havia fet res i ara “queden a l’espera de conèixer els detalls del sumari per veure si han d’adoptar mesures disciplinàries”.

Davant d’aquesta situació, el Coordinador d’EUIB, Juanjo Martínez, ha afirmat que els equips de govern de les administracions en les quals es coneixen casos de corrupció o comportaments irregulars, han d’actuar amb més diligència, han de reorganitzar els serveis i han de separar dels llocs de responsabilitat aquelles persones de les quals es coneixen comportaments inacceptables en funcionaris públics, no poden esperar tranquil·lament que la Justícia els faci tota la feina, a la Justícia només li correspon sancionar els il·lícits penals, però la responsabilitat política de posar ordre, correspon als polítics que estan governant.

Share This