– D’aquesta manera, es dificultaria encara més la possibilitat de lloguers assequibles pels treballadors.

AgustinetAquest any s’espera una temporada rècord pel que fa a l’arribada de turistes. Algunes persones s’ompliran les butxaques, però la majoria de la població no traurà cap benefici d’aquesta situació. Com demostren estudis recents, l’augment del turisme no suposa una millora de la capacitat adquisitiva de la població treballadora, que cada vegada pateix més dificultats, contractes pitjors i condicions de treball lamentables, però pateixen, com la resta de la població, la saturació de les carreteres i les platges, la manca d’aigua potable i el conjunt de molèsties d’un turisme massiu que deixa uns beneficis molt malt repartits. Les administracions són incapaces d’adequar les infraestructures a aquest augment de la població temporal, però continuen promocionant el turisme de temporada i celebrant cada nou rècord.

Els turistes a no s’allotgen només als hotels i apartaments, sinó que proliferen els anomenats habitatges vacacionals, situats habitualment en sòl rústic i es reconverteixen  i amplien antigues cases pageses que passen a ser agroturismes i hotels rurals. Per si això no fos prou, cada vegada més es destinen amb total impunitat a usos turístics pisos residencials en edificis plurifamiliar. L’excés al qual hem arribat, a més de la saturació que provoca, està causant un “efectes col·laterals” molt greus, com és la manca absoluta d’habitatges de lloguer dignes per als treballadors i per als joves que volen emancipar-se, ja que es destinen al turisme. L’única possibilitat que troben els treballadors, en el millor dels casos, és llogar habitacions en autèntics pisos pastera, en magatzems o garatges, en caravanes o acampant en coves, com hem vist els darrers dies.

La manca d’habitatges també afecta treballadors especialitzats molt necessaris, com el personal sanitari o els reforços policials de temporada. Per als primers, es vol habilitar una part de l’antic Can Misses, que s’hauria de destinar a altres activitats. Pels segons, les autoritats fan una crida als hotelers perquè cedeixin habitacions per allotjar-los, però no obtenen resposta. Vivim una situació esquizofrènica en la qual demanam més personal sanitari i més forces de seguretat, però feim quasi impossible que puguin venir per la manca d’allotjaments. Per a la resta de treballadors ni tan sols es planteja cap tipus de solució i fins i tot els hotelers han eliminat o reduït les habitacions pel personal.

Per Artur Parrón, coordinador d’EU d’Eivissa i Formentera, aquesta situació és insostenible i s’ha de redreçar de manera immediata. Les mesures són diverses, però n’hi ha una que és extraordinàriament urgent: s’ha d’evitar la comercialització turística dels habitatges residencials, que han de sortir al mercat de lloguer per tot l’any a preus raonables. Per aquest motiu, no es pot entendre que l’alcalde de Sant Josep es pronunciï a favor de permetre el lloguer turístic als edificis residencials, és necessari que rectifiqui i que se sumi als ajuntaments que a han rebutjat aquests usos.

El Govern està preparant una “regulació” d’aquests usos. Per a Artur Parrón això és una greu irresponsabilitat, però al final seran el consell i els ajuntaments els que hauran de decidir si s’autoritzen aquests usos en algun indret dels seus municipis. El PP i el PSOE mantenen una actitud molt incoherent proposant una cosa al Parlament, una altra al Consell i posicions diferents als ajuntaments. És necessari que s’aclareixin i que a totes les institucions mantinguin el mateix discurs, que no pot ser cap altre que la de separar els usos turístics dels residencials i l’eliminació de la possibilitat d’usos turístics en edificis que estan destinats als residents.

En un moment en el qual sembla que el Consell d’Eivissa finalment està disposat a combatre i sancionar els lloguers turístics il·legals, el que haurien de fer tots els ajuntaments és contribuir a aquest control i no donar esperances de la possibilitat de legalitzar el que és i ha de continuar essent il·legal. En aquest sentit, les declaracions d’Agustinet no poden ser més inoportunes i irresponsables.

Share This