– Per a EU, és una mala notícia la recuperació electoral del PP.

– No obstant això, Units Podem es consolida com a segona força política, la primera de l’esquerra.

DSC 0282-300x169La veritat, és que esperaven uns resultats millors, però no ha pogut ser, l’augment de l’abstenció pel cansament de l’electorat després d’una precampanya electoral que es va fer eterna i la relativa i sorprenent recuperació del PP (un partit absolutament podrit per la corrupció) probablement han estat una de les causes, però no podem descartar l’efecte desmobilitzador de la incapacitat d’articular una majoria de centre esquerra després de les eleccions del 20 de desembre. Una incapacitat que troba el seu principal responsable en el PSOE, que va optar per un acord amb la nova dreta representada per Ciudadanos, agreujada per errors estratègics de les forces progressistes.

La coalició entre Podemos, EU i Més era la millor opció per assegurar la confluència de forces progressistes, però la seua articulació precipitada a última hora li restaren credibilitat, com ho demostra el fet que els resultats obtinguts siguin significativament inferiors a la suma dels que s’obtingueren en desembre. S’haurà de treballar molt més la confluència real i la unificació del missatge polític.

Tot i això, el manteniment de Units Podemos com a segona força insular dóna bones perspectives de cara als pròxims comicis, sempre i quan siguem capaços de gestionar correctament la política que desenvolupem a aquelles institucions en les quals tenim responsabilitats de govern, superant els desacords que s’han produït en el primer any de mandat.

La victòria del PP al Senat per Eivissa i Formentera, no ha estat una gran sorpresa per la divisió del vot de l’esquerra i la davallada de Ciudadanos, que va “retornar” molts vots al PP. Els més 19.000 vots del candidat d’aquest partit són meritoris en la situació actual, però amb un 35,8% dels vots, queda molt lluny de les majories que aconseguia en altres èpoques. El nostre candidat, Mario Devis, ha obtingut un resultat important i el del PSOE, Toni Costa, ha mantingut el percentatge anterior. Pel futur, ens hauríem de plantejar acords més amplis pel Senat, ja que el seu sistema majoritari fa que l’escó s’adjudiqui a la força més votada, encara que quedi molt lluny del 50% dels vots.

La recuperació econòmica, repetida constantment i la temporada turística de rècord, ha jugat a favor del PP. Per la nostra part, no hem estat capaços de transmetre que els beneficis d’aquesta recuperació queden en molt poques mans i que aquest model porta a unes desigualtats cada vegada més grans, a la pèrdua de drets, a una major explotació laboral i a la impossibilitat d’accedir a un habitatge digne a un preu raonable. Que és necessari un altre model socialment just i ecològicament sostenible.

Share This