– És una vergonya que aquest monument d’exaltació franquista encara sigui en peu.

monòlitEUIB s’adhereix a la plataforma que es va donar a conèixer ahir, en el 80 aniversari del colp d’estat feixista que va donar peu a la Guerra Civil i a la repressió posterior. Amb el nom de “Sa feixina sí que tomba”, aquesta plataforma reclama la demolició del monòlit feixista -inaugurat per Franco en persona- per glorificar les “gestes” del creuer Baleares, que va sembrar de mort i destrucció tot el litoral mediterrani de la Península Ibèrica.

És cert que l’enfonsament d’aquest vaixell per part de les forces republicanes també va causar la mort dels seus tripulants, però era un acte de legítima defensa per tal d’evitar que des d’aquest creuer es seguís bombardejant les ciutats i la població civil. Totes les persones que moriren a l’enfonsament del Baleares tengueren el seu reconeixement, mentre que les nombroses víctimes innocents que va provocar continuen a les cunetes o a fosses comunes.

EUIB entén que el manteniment d’aquest monument és una anomalia que no passa a cap país democràtic que hagi patit el feixisme i una ofensa per a totes les víctimes dels bombardejos del Baleares, de la guerra civil i de la dictadura franquista. Ja fa molts anys que aquest monòlit hauria d’haver desaparegut.

El coordinador d’EUIB, Juanjo Martínez, al mateix temps que anuncia l’adhesió a la plataforma que reclama la demolició del monòlit de sa Feixina, insta l’ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca a no demorar més aquesta demolició i a no deixar-se embolicar per les maniobres dilatòries i de falsejament de la història. El monòlit de sa Feixina ni és una obra artística ni pot representar totes les víctimes de la guerra civil: es va erigir per exaltar el règim feixista i l’eliminació d’algun element accessori no li pot llevar aquest caràcter intrínsec.

La memòria de les víctimes mereix la mínima reparació que suposa l’eliminació d’aquest monument a la barbàrie, la salut democràtica també. Basta de perdre el temps, demolició ja!

Share This