– Juanjo Martínez exigeix l’adopció de mesures urgents per decret llei.

Aixi-lembassament-Cuber-finals-denguany 1625847587 33166880 651x366La directora general de recursos hídrics, Joana Maria Garau, ha reconegut que el Pla de Sequera de les Illes Balears no estarà aprovat abans de finals del 2017, suposant que els tràmits burocràtics que acompanyen aquestes tramitacions no facin que el termini sigui encara més llarg. En una situació dramàtica com la que vivim, amb la totalitat de ‘l’illa d’Eivissa i bona part de la de Mallorca en les quals els aqüífers es troben en situació crítica, en la qual avança la salinització i mentre diverses poblacions reben aigua no potable o han de recórrer al subministrament amb camions, que no tenguem en vigor un Pla de Sequera és d’una gravetat extrema. Essent que hi havia un document tècnic del Pla de Sequera, amb la seva corresponent avaluació ambiental estratègica, elaborat el 2009 per l’anterior Pacte de Progrés, que el conseller Company i el govern de Bauzá no volgueren aprovar. Ara, l’actual Govern inicia l’elaboració d’un altre pla de bell nou. 

El Govern, que va tenir l’oportunitat de retirar el Pla Hidrològic de Company, va permetre la seva aprovació per part del Consell de Ministres, i ara es veu obligat a la seva revisió seguint les instruccions de la Unió Europea, perquè incompleix de manera flagrant i coneguda la Directiva Marc de l’Aiguade la UE. El Govern s’ha lligat ell mateix les mans vinculant el Pla de Sequera a la revisió del Pla Hidrològic de Company.

Però hi havia altres opcions. Com hem reclamat reiteradament des d’EU, el que podia i havia d’haver fet el Govern era retirar el Pla Company/Bauzá abans de la seva aprovació definitiva i recuperar el que va deixar aprovat el segon Govern progressista. Era un pla rigorós, que complia la normativa europea i que preveia els protocols de declaració dels diferents estats de sequera i de les mesures a adoptar,quan les circumstàncies ho fessin necessari; amb molt pocs mesos s’hauria pogut actualitzar i aprovar, però vamancar valor i decisió política i es va optar per una decisió profundament equivocada: permetre la seva aprovació i preparar-se per a la revisió que, necessàriament, exigiria la UE. Una pèrdua de temps i d’esforços del tot innecessària, que farà que al llarg de la major part de la legislatura estigui en vigor el pla Company, que no només incompleix la Directiva Marc, sinó que deixa l’actual Govern sense les ferramentes legals necessàries per fer front a la situació d’emergència que viuen les Illes.Cal recordar que Companyno va tenir les mateixes manies i va retirar el pla que es va trobar acabat i a punt de l’aprovació definitiva, per tal d’impulsar el seu propi pla, que permetre creixements urbanístics i extraccions d’aigua sense control.

Fins i tot des d’EU, després de la lamentable decisió de permetre aprovar el pla Company, plantejàrem la possibilitat d’aprovar un decret llei que abordàs els aspectes més urgents i inajornables, que no podien esperar la revisió de PH, però aquí també va mancar valor i decisió, per això hem arribat a la lamentable situació actual.

El coordinador d’EUIB, Juanjo Martínez, valora molt negativament la indecisiói la manca de valor de Govern balear davant la situació de sequera i exigeix l’adopció de mesures immediates, sense esperar ni a l’elaboració del Pla de Sequera ni a la finalització de la revisiódel PH. Tenen al seu abast la figura del decret llei, que poques vegades haurà estat més justificat, ja que si la pròxima tardor i hivern no plou de manera suficient per a compensar l’actual dèficit, la situació pot convertir-se en catastròfica per la inacció del Govern.

Share This