– Exigim a la Demarcació de Costers, a Govern i als ajuntaments que actuïn contra els abusos.

CabreraL’últim exemple tal vegada és el més sagnant perquè ha passat a l’indret teòricament més protegit de Balears, el Parc Natural de Cabrera, però l’ocupació privatitzadora d’indrets de les platges públiques per part dels ocupants de grans iots de súper luxe, s’està convertint en habitual a totes les illes. Amb una impunitat total, desembarquen i acoten espais per a celebrar les seves festes “glamouroses” , que habitualment són custodiades per matons dels seus serveis de seguretat privada, que s’encarreguen d’amenaçar i expulsar els banyistes que tenen la “gosadia” d’aproximar-se als llocs que ocupen aquests privilegiats.

Naturalment, aquestes privatitzacions de fet són il·legals i van contra la Llei de Costes, que garanteix l’ús públic de les platges. No obstant això, en molt pocs casos són “molestats” per les autoritats que haurien de vetlar pel compliment de la llei i haurien de combatre es abusos. Com a conseqüència d’això, els multimilionaris saben que tenen carta blanca i actuar com si estiguessin a un territori conquerit, amb la prepotència que els atorguen les seves grans fortunes i la passivitat de les autoritats.

Aquestes ocupacions s’han produït a totes les illes, però només consta una actuació contundent a l’illa de Formentera, allà on el seu Consell Insular, auxiliat pel vigilant de Costes, va obligar a aixecar un d’aquests “campaments”. En la resta de casos, les ocupacions s’han produït sense cap entrebanc per tot el temps que han volgut. És especialment trista l’actuació de la Conselleria de Medi Ambient del Govern en el cas de Cabrera, que s’ha limitat a “identificar” els iots. Com a molt, aquesta actuació donarà peu a un llarg procediment administratiu, que pot acabar o no amb una sanció ridícula que mai es pagarà (la Conselleria admet que és impossible cobrar les sancions a les embarcacions amb bandera estrangera). D’aquesta manera, l’únic que es fa és accentuar la sensació d’impunitat i afavorir les ocupacions il·legals.

A l’illa d’Eivissa, s’està produint una reacció ciutadana que consisteix en “ocupar” pacíficament els espais de la costa privatitzats de fet per part dels propietaris de grans mansions que, en alguns casos, compten amb autoritzacions de la Demarcació de Costes per ocupació del litoral. És una iniciativa molt positiva davant a passivitat administrativa, però s’han d’enfrontar a les amenaces de personal armat, una funció que correspon a les autoritats.

Juanjo Martínez, coordinador d’EUIB, ha denunciat aquesta situació i ha condemnat la passivitat de les administracions implicades: Demarcació de Costes, Govern balear (pel que fa als espais protegits) i ajuntaments i ha exigit actuacions contundents contra les ocupacions il·legals, com ja s’ha fet a Formentera. Així mateix, exigeix a la Demarcació de Costes que compleixi amb les seves obligacions i garanteixi l’ús públic de les platges en compte de concedir autoritzacions sense cap justificació als magnats que s’estan apropiant del que és de tots.

Share This