– Un corrupte mentider, que mai no ha col·laborat amb la Justícia no mereix cap tracte de favor.

Jaume matasPrimer, es va conèixer una filtració interessada, sobre un pacte que hauria establert la Fiscalia amb Jaume Matas, per a evitar la seva entrada a la presó. Segurament es volien calibrar les reaccions. Ara l’Advocacia la Comunitat ha retirat les acusacions.

Ens trobam davant uns fets mas de comprendre, si tenim en compte que Jaume Matas va ser el màxim responsable de l’època més negre de la corrupció a Balears. Durant el seu mandat les comissions il·legals, el sobrecost de les obres i el robatori de fons públics, eren una pràctica habitual que compartien Matas i mots alts càrrecs del Govern i del PP. Amb aquestes pràctiques, es va generar un deute que és una hipoteca permanent sobre les arques de la Comunitat. L’objectiu era molt clar: enriquir els empresaris amics –als que s’adjudicaven les obres- i enriquir-se personalment, al mateix temps que es finançava el partit amb les comissions il·legals. Per aquest motiu, s’executaren obres desmesurades i innecessàries, amb l’únic objectiu d’augmentar els guanys il·lícits.

Amb la retirada de les acusacions, queda en no res la tasca rigorosa i difícil de jutges i policies per a esbrinar la manera com actuava la trama corrupta i per a recollir proves de les seves malifetes.

És incomprensible que l’Advocacia de la Comunitat no vegi cap possible delicte amb la despesa d’1,5 milions d’euros amb l’operació de propaganda electoral de l’Òpera de Calatrava, de la qual no es coneix més que una maqueta, que es va comprometre verbalment i en secret i que es va fer al marge de qualsevol procediment administratiu legal.

Entenem la dificultat de provar el blanqueig de capitals per a justificar l’enriquiment de Jaume Matas, ja que fins ara no s’ha trobat la procedència d’uns ingressos molt superiors al sou que percebia pel seu càrrec, però Jaume Matas tampoc ha pogut justificar aquest enriquiment, per la qual cosa entenem que s’hauria de mantenir l’acusació i tractar de demostrar-ho en el judici oral.

Aquestes dues decisions de l’Advocacia de la Comunitat, per més que digui la presidenta, no es poden haver pres sense el coneixement i l’acceptació del Govern. O d’una part d’ell, ja que els consellers de Més han dit que no en tenien coneixement.

Des d’EU també volem oposar-nos a possibles pactes amb la fiscalia per a evitar l’entrada de Matas a la presó, a canvi que doni algun nom de dirigents estatals del PP que empararen o promogueren la seva corrupció. Juanjo Martínez, coordinador d’EUIB, ha declarat que aquests pactes només tenen sentit si a l’inici del procés se col·labora amb la Justícia, es reconeixen els fets i es donen a conèixer les circumstàncies i les persones que intervingueren en els fets investigats. Res d’això ha passat en el cas de Jaume Matas, que ha mentit d’una manera sistemàtica i s’ha negat a col·laborar. En aquesta situació, no podem acceptar que un “penediment” absolutament interessat d’última hora, li pugui servir per a rebaixar la petició de condemna i evitar a presó. Per a Juanjo Martínez, això suposaria un frau que la ciutadania no podria entendre, així com un descrèdit per a la Justícia.

Share This