– A pesar que el darrer any no ha crescut, continuam al capdavant de la sinistralitat al conjunt de l’Estat.

– El model productiu, la picaresca empresarial i la manca de recursos de l’administració laboral, entre les causes principals de la situació.

sinistralitatÉs necessari implementar un Pla de Xoc contra la sinistralitat i modificar el model productiu.

Un any més, tot i que aquest any no s’han produït augments, les Illes Balears continuen al capdavant i destacades de la sinistralitat laboral al conjunt de l’Estat, per davant de la resta de Comunitats Autònomes. Només en els 7 primers mesos del 2016, s’han produït un total de 10.247 accidents laborals.

La sinistralitat més gran es produeix a la construcció i a la indústria, cosa que sembla lògica per la perillositat més gran del treball en aquests sectors, però té una tendència a la reducció. En canvi, a l’hostaleria, un sector que no sembla especialment perillós, s’ha produït un augment significatiu de la sinistralitat, que només es pot explicar per les càrregues de treball i els horaris excessius, així com per la manca del descans reglamentari pes seus treballadors, com han denunciat reiteradament els sindicats del sector. Per a EU, resulta escandalós que aquesta situació es produeixi en una època en la qual els guanys dels hotelers no paren d’augmentar i molts hotels augmenten les seves categories, un augment que només va destinat als clients, però que sotmet als treballadors a condicions laborals encara més dures.

És evident que e nostre model productiu està a la base d’aquesta situació. La temporalitat extrema, l’excés d’hores extra o les jornades abusives, deterioren les condicions de seguretat. La baixa sindicació i la facilitat d’acomiadament dels treballadors que protesten (hi ha milers de treballadors a l’atur que poden substituir els acomiadats), fan que s’acceptin condicions de treball il•legals i perilloses, que no s’haurien d’acceptar mai. Si a això afegim el gran nombre d’empreses “pirates” que actuen al marge de la legalitat i la manca de respecte de les normes de seguretat i de jornada de moltes de les “legals”, tendrem la causa principal de la sinistralitat tan elevada que patim.

Per altra part, els mitjans amb què compte l’administració laboral són de tot insuficients i la voluntat política d’actuar, ha estat molt escassa amb els governs del PP. S’ha de reconèixer que l’actual Conselleria de Treball s’ha implicat en el tema, ha augmentat la plantilla, ha negociat amb el Ministeri els reforços de la Inspecció i ha aprovat una estratègia consensuada amb la patronal i els sindicats, però tot això no és suficient, com demostren les estadístiques. Juanjo Martínez, coordinador d’EUIB, ha declarat que és necessari i urgent un Pla de Xoc contra la sinistralitat per aturar aquesta “plaga”.

Share This