TTIPDemà, 15 d’octubre, coincidint amb la campanya estatal, es produiran mobilitzacions a les Illes contra es tractats de lliure comerç entre la Unió Europea i Canadà (CETA) i els Estats Units (ttip). En concret, està convocada una concentració amb cadena humana a les 18 hores a Palma, davant la Delegació del Govern. A les 19 hores, serà a la Plaça de l’Esplanada de Maó.

Aquests tractats, negociats de manera antidemocràtica i amb un secretisme total per part de la Unió Europea suposarien, si s’aprovassin amb les redaccions actuals, un atac sense precedents as drets laborals i als serveis públics. Així mateix, facilitaria l’exportació de transgènics i l’augment de la duració de les patents farmacèutiques, augmentant així els preus dels medicaments i els copiosos beneficis de les grans empreses de sector. L‘establiment de tribunals privats, que es situarien per sobre de les legislacions estatals, donarien un poder enorme a les grans corporacions multinacionals, en detriment de les institucions democràtiques i dels drets dels consumidors i usuaris.

L’oposició al CETA i el TTIP no és una lluita contra els Estats Units o el Canadà sinó contra el poder de les multinacionals, siguin nord-americanes o europees, i les corretges de transmissió instal·lades al si dels governs europeus. La lluita ha de ser transatlàntica, ja que afecta els treballadors i el medi ambient de les dues riberes. Tenim l’experiència de NAFTA (acord de lliure comerç entre Canadà, EEUU i Mèxic, que va suposar la pèrdua de milions de llocs de feina qualificats a Nord-Amèrica i de milers d’empreses locals a Mèxic.

EU se suma a la lluita contra aquests tractats destinats a afavorir els interessos de les grans corporacions i anima a la participació. Apostam per un comerç just i ecològic en el qual es respectin els drets de les persones i el medi ambient abans que els beneficis empresarials.

Share This