img20161104171847-20 gLa setmana passada va començar l’obertura de la fossa comuna de Porreres i l’exhumació de les restes de les persones assassinades pel feixisme que foren enterrades allí. És una primera exhumació que arriba extraordinàriament tard i que ha estat possible gràcies a la llei que el Parlament balear va aprovar per unanimitat.

L’Estat espanyol mai ha fet un reconeixement dels republicans assassinats pel règim franquista. La dreta política representada pel PP, un partit fundat per ministres del règim, mai no va voler condemnar el franquisme i una Transició que es va produir sota el predomini de la dreta, es va encarregar que continuàs l’oblit i la desmemòria sobre les persones represaliades i assassinades per la seva fidelitat a la democràcia i a la República, al mateix temps que assegurava la immunitat de les persones que executaren aquesta persecució sistemàtica, que fou un autèntic genocidi, que es va practicar durant la Guerra Civil i que va continuar fins a la mort del Dictador i, en alguns casos, més enllà.

Fins a la primera legislatura de Rodríguez Zapatero, no es va promulgar la Llei de Memòria Històrica, que va suposar el primer reconeixement, però aquesta llei va ser del tot insuficient en sí mateixa i per l’aplicació que va fer d’ella el sector més reaccionari de la judicatura i la fiscalia. L‘Estat espanyol ha vulnerat sistemàticament les resolucions de les Nacions Unides i no ha fet res per a descobrir la infinitat de fosses comunes, per a recuperar les restes de les persones enterrades allí, ni per a castigar justícia argentina, en virtut de principi de jurisdicció Universal, que el PP va eliminar de l’ordenament jurídic espanyol, la que tracti de determinar les responsabilitats dels que practicaren uns actes criminals què, per la seva magnitud, no han prescrit ni poden prescriure.

L‘Estat espanyol és el segon país del món amb més persones fetes “desaparèixer” per un règim dictatorial. Estam parlant de persones que foren segrestades per les bandes feixistes i assassinades en massa sense cap judici, o amb simulacres de judicis practicats pels militars colpistes, en es quals la condemna ja estava decidida d’antuvi. En la gran majoria dels casos, el règim feixista no va reconèixer les execucions i molt menys va donar informació del lloc on eren enterrades, en fosses comunes sense identificar, les persones assassinades.

Ara, 77 anys després de final de la Guerra Civil i 41 després de la mort del Dictador, els familiars de les persones enterrades a la fossa comuna de Porreres, podran recuperar les seves restes, donar-los una sepultura digna i tenir un lloc on honorar la seva memòria. Per aquest motiu s’ha viscut escenes d’una gran emoció, que eren inevitables.

EU vol agrair la tasca immensa de les associacions memorialístiques, així com la de totes les persones que han fet possible aquesta primera exhumació. Així mateix, valoram mot positivament la llei del Parlament balear, que ha obert la possibilitat de portar-la a terme. Però no s’ha d’acabar aquí la tasca, és necessari continuar i obrir totes les fosses, és un reconeixement i una rehabilitació imprescindible per aquestes persones i les seves famílies. Les víctimes del feixisme, que foren assassinades per la seva fidelitat a la República, mereixen sortir de l’oblit i la seva memòria reconeguda i honorada.

Share This