ddm010do001195004manualLa primera fase de les tasques d’exhumació de la fossa comuna de Porreres, en la qual s’enterraren les persones assassinades pel franquisme, ha acabat amb el descobriment de les restes de 55 persones. Aquesta primera fase ha acabat pel que fa a les exhumacions, però queda la tasca d’identificació d’aquestes persones, comparant-les amb l’ADN dels familiars. Així mateix, està prevista la continuació de les tasques d’exhumació en el futur, una vegada que es retirin, per torna-les a col·locar, les edificacions construïdes sobre una part de la fossa.

EU celebra que s’hagi pogut dur a terme aquesta campanya gràcies a una llei del Parlament balear i a la implicació del Govern, en resposta a unes reivindicacions i una tasca constant de les associacions de la Memòria. Així mateix, hem de valorar molt positivament la feina feta pels especialistes i voluntaris que han fet les feines d’excavació i d’identificació de les restes. Per últim, volem destacar també la col·laboració de l’ajuntament de Porreres, que ha anunciat que quan acabin les exhumacions col·locarà un recordatori sobre aquesta fossa comuna.

Per a EU, aquesta exhumació i identificació de restes, és una reparació mínima i necessària per a recordar i retre un homenatge a les persones assassinades pel feixisme, per la seva defensa des valors democràtics i republicans. També serveix per a un millor coneixement de la història i del que va suposar la Guerra Civil i la repressió franquista. En una època en la qual reneixen les ideologies d’extrema dreta i neofeixistes, és molt necessari aquest coneixement per veure al que poden portar aquestes ideologies.

Una vegada les restes siguin identificades, les famílies podran donar-los un enterrament digne i un lloc on honorà la seva memòria. Hem de recordar que aquestes persones foren segrestades per grups feixistes, assassinades en massa sense judici i enterrades clandestinament, sense que les famílies tenguessin cap informació del que havia passat amb els seus parents.

EU espera que a tasca de recuperació continuï, de tal manera que puguem tenir un coneixement exacte de què va suposar la repressió franquista i s’identifiquin les seves víctimes, que mereixen tot el nostre reconeixement.

Share This