– Tots els casos de finançament irregular del PP Balear queden impunes.

PP PalmaL’arxiu de la peça 28 del cas Palma Arena (finançament de la compra de la seu del PP balear a Palma), està a punt de ser arxivada, després de la petició de la Fiscalia i la inhibició de l‘Advocacia de a Comunitat, ja que “no és un delicte que hagi danyat els comptes de la Comunitat” (!).

En altres comunitats autònomes, amb moltes dificultats i maniobres dilatòries i encobridores per part d’aquest partit, serà possible jutjar al PP pel seu finançament il·legal, però a les Balears, continuarà gaudint de la impunitat que ha tengut fins ara.

No és que a les Balears el PP no s’hagi finançat de manera irregular, sinó que fins ara sempre ha aconseguit escapolir-se, a pesar de totes les evidències. Basta veure el que gasta el PP en les seves campanyes electorals, per adonar-se’n que la despesa ha estat mot superior a la que es declara davant l’administració electoral. Els “papers de Bárcenas” o el “pitufeo” de València ens il·lustren d’algunes formes de finançament il·legal molt lligat a la corrupció política i a l’adjudicació d’obres públiques. A les Illes Balears, el sistema ha estat substancialment el mateix i, fins i tot, està acreditat per sentència ferma (cas Túnel de Sóller), però això no ha tengut cap cost pel PP, ni ha comportat que haguessin de retornar les quantitats cobrades de manera il·legal. Només en el cas de l’empresonat José Juan Cardona, es va retornar una petita quantitat per la propaganda electoral que es va enviar com si fos material gràfic de la Conselleria.

En el cas del finançament irregular de la compra de la seu de PP a Palma, els indicis eren molt clars, un exdirigent de PP que ja no tenia res a perdre perquè ja havia estat condemnat, la vinculava a un constructor que esperava tractes de favor per part de l’administració autonòmica, però sembla que ha estat impossible demostrar-ho.

La fiscalia anticorrupció i els cossos policials de delinqüència econòmica han fet una feina immensa, però la realitat és que només una part petita de la corrupció política arriba a judici.

La corrupció dins el PP no és només una cosa de Matas o José Juan Cardona, sinó una pràctica habitual i generalitzada al llarg del temps, que va començar amb el primer president autonòmic i ha continuat fins ara, però el sistema judicial no ha estat capaç d’acreditar-la i sancionar-la. Per aquest motiu, el PP balear encara es manté en la impunitat i no s’ha vist obligat a retornar cap part del seu finançament il·legal.

El coordinador d’EUIB, Juanjo Martínez, ha declarat que és necessari que a fiscalia anticorrupció i els cossos policials disposin de més mitjans per a les seves investigacions i que l’Advocacia de la Comunitat es personi i acusi en tots els casos. Però també és necessària una reacció de la ciutadania, que deixi de votar els partits corruptes i que exigeixi transparència i honestedat. Mateix temps, és necessari un control real de les despeses electorals, que no contempli només allò que es declara sinó també tot el que es paga en “B”.

Share This