– El salari mitjà a les Illes retrocedeix en relació a l’any passat i són molt inferiors a la mitjana estatal.

Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística, el salari brut mitjà dels treballadors de les Illes Balears s’ha situat en la temporada alta d’enguany en 1.654, euros per davall de la mitjana de la temporada anterior, que era de 1.665 euros i a gran distància de la mitjana estatal, que és de 1.804 euros. Això ha passat en una temporada rècord en la qual han arribat més turistes que mai i s’han disparat els beneficis empresarials.

Per a EU és evident que la saturació turística i els beneficis d’aquest sector empresarial no suposen un major poder adquisitiu i una millor qualitat de vida dels treballadors i de les capes populars. Els beneficis es queden en poques mans i la majoria de la població no en treuen cap profit.

El nombre de visitants ha augmentat i els preus dels allotjaments no paren de créixer, però els treballadors majoritàriament tenen contactes precaris, han vist augmentada la seva càrrega de treball i no només no han millorat els seus salaris, sinó que fins i tot es redueixen.

És evident que la major part de les empreses han aprofitat la situació de crisi i la legislació aprovada pel PP per a restringir els drets dels treballadors, a pesar que millori la rendibilitat de les empreses. El debilitament dels sindicats, propiciada per la crisi i per la Reforma Laboral, també ha tengut molt a veure amb aquesta situació.

Per a Juanjo Martínez, coordinador d’EUIB, és necessari recuperar la solidaritat obrera i l’enfortiment de les organitzacions sindicals com a l’única manera de fer front als abusos empresarials i recuperar els drets dels treballadors. Així mateix, és necessari que l’Administració s’impliqui més en la persecució del frau i els abusos.

Share This