– Els bancs hauran de tornar milers de milions robats als subscriptors de crèdits hipotecaris.

– La lluita de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha estat decisiva per aconseguir aquesta sentència històrica.

rato i bankiaEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictat una sentència que podem considerar històrica: els bancs i altres institucions financeres hauran de retornar a totalitat del que robaren als subscriptors de crèdits hipotecaris mitjançant la norma usurera i il·legal que es coneixia com a “clàusula sòl”.

Les entitats financeres han pogut aplicar aquesta clàusula, declarada abusiva per part del Tribunal Suprems, des de l’any 2009, gràcies a la legislació i la permissivitat del govern del PSOE en primer lloc i del govern del PP després. Ambdós partits han estat els defensors de la banca, molt per damunt dels drets de la ciutadania, arribant a l’extrem de la vergonyosa modificació conjunta de l’article 135 de la Constitució Espanyola.

L’aplicació d’aquesta clàusula és un dels elements fonamentals de la política d’abusos sistemàtics de les entitats financeres en relació als perceptors dels crèdits hipotecaris, que han generat un nombre elevadíssim de desnonaments, per no poder fer front al pagament de les quotes exagerades que, en molts casos, suposaven el manteniment de deutes després d’haver retornat l’immoble al banc.

L’actitud dels governs espanyols, especialment el del PP, ha estat vergonyosa en relació als abusos bancaris, permeten aquestes pràctiques o negant la devolució en pagament. Cap tipus de protecció per a les famílies desnonades i protecció a les entitats financeres, rescatades amb diners de tots, i als seus dirigents.

La justícia espanyola també ha fallat estrepitosament, ja que la sentència del Suprem només obligava a retornar les quantitats cobrades il·legalment a partir d’aquell moment i no des del moment que es varen instaurar. Ara el Tribunal europeu ha posat les coses al seu lloc i obliga a retornar TOT el que es va cobrar mitjançant una clàusula il·legal.

La mobilització popular, especialment de la PAH, ha estat decisiva per fer front als abusos i per a obtenir resolucions judicials favorables als afectats, com en aquest cas.

EU exigeix que totes les institucions financeres acompleixin aquesta sentència i retornin de manera immediata les quantitats cobrades il·legalment, que a les Illes Balears afecta milers de persones. Així mateix que l’Administració actuï per assegurar-ho. Evidentment, el retorn s’ha de produir de fons propis, dels sucosos beneficis de les entitats financeres o dels ingressos escandalosos dels seus dirigents. En cap cas es pot permetre que hi torni a fer-se un rescat com els que ja es va fer per la banca o el que s’està preparant per a les autopistes sense usuaris.

Share This