– Enguany aquest consum ha augmentat un 8% en el transport

– És necessari potenciar el transport públic, els vehicles no contaminants i posar límits al creixement.

atascoLa utilització de combustibles fòssils és una de les causes principals del canvi climàtic que afecta tot el Planeta i que pot resultar catastròfic per a les nostres illes. Així mateix, és el principal responsable de la contaminació atmosfèrica que té efectes greus sobre la salut o obliga als governats de les grans ciutats, com passa ara a Madrid, a adoptar mesures dràstiques per intentar reduir aquesta contaminació.

A pesar d’aquestes evidències i de les declaracions internacionals més benintencionades que efectives, a les Illes Balears, d’una manera irresponsable, continuam batin rècords de consum de combustibles fòssils tant per la generació d’energia elèctrica com per part dels vehicles.

La generació d’electricitat a les Illes a partir d’energies renovables és insignificant i ni el govern central (que augmenta l’aberrant “impost al sol”) ni les institucions autonòmiques o locals han abordat aquest problema amb decisió i rigorositat, mentre any rere any es dispara el consum de combustibles fòssils per a generar l’electricitat que consumim sense control.

Per si això no fos prou, es dispara el consum en el transport per l’augment de la circulació de vehicles contaminats. En un sol any, l’augment de consum en aquest sector ha estat del 8%, una situació insostenible.

Per a EU, la solució als problemes de mobilitat no pot passar en cap cas per l’augment de les vies i per afavorir l’ús indiscriminat de vehicles privats contaminants. Per a Juanjo Martínez, coordinador d’EUIB, la solució ha d’anar per potenciar de manera decidida el transport públics i per limitar el creixement urbanístic i per establir restriccions a les zones més saturades, amb l’objectiu d’aconseguir una reducció important de l’ús dels vehicles privats. Al mateix temps, és imprescindible apostar pels vehicles elèctrics tant pel transport públic com pel privat.

Share This