comissio-dimpuls-turisme-sostenible-primera 1729637254 36779410 1000x484El Govern balear ha decidit a què es destinarien els 30 milions recaptats a la primera temporada en la qual s’ha aplicat parcialment l’impost turístic conegut com a ecotaxa. Aquesta distribució no ha satisfet completament ningú i ha provocat un seguit de protestes que, en mots casos, estan completament justificades.

Que no es podia acontentar tothom era evident, les necessitats són moltes i no es podia arribar a satisfer més que una part de les demandes, ja que el seu import sobrepassava ells 200 milions i només es comptava amb 30 milions d’euros, però el que no és acceptable és que el Govern hagi destinat quasi el 100% del seu import a projectes propis i hagi ignorat tot allò que li ha arribat com a propostes municipals.

Des d’EU entenem que, d’aquesta manera, el Govern ha actuat com un acaparador dels fons amb una mentalitat clarament centralista, en un impost que sempre hem reclamat que tengués una distribució insular, en funció de les afeccions sobre el territori de la sobreexplotació turística, i de la recaptació que es fes a cadascuna de les illes. Tot i que la distribució dels percentatges ha estat raonable, no és acceptable que no es tenguessin en compte cap de les sol·licituds que li arribaren des de les administracions locals.

Tampoc és fàcil d’entendre que la gran majoria dels projectes que es finançaran amb aquests fons siguin inversions que li correspon fer al Govern balear, que ja estaven compromeses i comptaven amb partida pressupostària. Des d’EU entenem la indignació dels ajuntaments, que han treballat a contra-rellotge per aportar projectes que el Govern ha ignorat completament. El sentiment majoritari entre els responsables municipals, és de burla i menyspreu. És un sentiment completament justificat, que ha de fer reflexionar el Govern i evitar que aquesta situació es repeteixi.

El Govern va anunciar que es donaria prioritat a les inversions sobre el cicle de l’aigua, tant per l’abastiment com per a la depuració i reutilització. Sobre això hi havia un gran consens, però hem vist amb sorpresa que, a més d’ignorar les peticions municipals, un percentatge important dels fons es destinaran a qüestions que no tenen res a veure amb els objectius declarats de l’ecotaxa. No entenem com es pot justificar que es destinin prop de 8 milions a la seu de l’orquestra simfònica o a un ferrocarril històric o quasi 2 milions a la formació professional nàutica, que no servirà per a corregir els excessos turístics sinó a augmentar-les. Aquestes qüestions són les que han indignat els grups ecologistes, una indignació que compartim.

Per tot això, EU valora molt negativament la distribució dels fons de l’ecotaxa i exigeix que en el futur es compti amb l’opinió de les instàncies locals i que a destinació de l‘ecotaxa sigui exclusivament la de corregir els efectes mediambientals i socials d’una indústria turística sobredimensionada.

Share This