– És una vergonya que encara quedin símbols de la Dictadura a diversos pobles i ciutats de les Illes.

Fotos Baleares 2EU d’Inca ha exigit que l’ajuntament retiri la vergonyosa placa franquista que encara es manté al municipi per glorificar els anomenats “Héroes de Baleares”. Per a Isabel Vallès, coordinadora d’EU d’Inca, aquesta placa ja s’hauria d’haver retirat fa molts anys per decència política i democràtica i també perquè és una obligació que fixa la Llei de Memòria Històrica. També ha recordat que els oficials de creuer Baleares no foren precisament uns herois sinó uns autèntics assassins de població civil desarmada que fugia dels combats.

El creuer Baleares va participar activament en una de les pitjors massacres de la Guerra Civil, ocorreguda ara fa 80 anys, quan la població fugia dels combats a la ciutat de Màlaga i del terror feixista per la carretera d’Almería. Aquesta població fou cruelment metrallada per part dels feixistes, a pesar que no era cap objectiu militar sinó civils de totes les edats i condicions. Els bombardejos del Baleares, combinats amb es de l’aviació feixista italiana, causaren milers de víctimes entre la gent desesperada que participava en el que es va conèixer com “la desbandada”. Cap honor pot correspondre a aquests fets, sinó la condemna més ferma de l’assassinat massiu i el reconeixement a les víctimes.

Per la seva part, Juanjo Martínez, coordinador d’EUIB, ha declarat que EU no pararà fins que s’eliminin tots els símbols de la ignomínia franquista, com el monòlit de Son Servera i el de sa Feixina a Palma. Juanjo Martínez ha estat mot dur contra els ajuntaments que encara mantenen aquests símbols i ha recriminat al Govern balear, que ha tengut un comportament positiu en el tema de les fosses de la Guerra, que no s’impliqui més en fer desaparèixer tota la simbologia feixista que honoren dictadors i assassins.

Share This