Després de la sentència de l’Audiència Nacional que afecta el raper Josep Miquel Arenas «Valtonyc» i que el condemna a tres anys i mig de presó, per escriure una cançó on es criticava la impunitat de la Corona i la repressió que viu l’activisme social a l’Estat espanyol, el grup confederal «Unidos Podemos – En Comú – En Marea» ha presentat –mitjançant el coordinador d’IU, Alberto Garzón- una sol·licitud de compareixença del Ministre de Justícia Rafael Català a la Comissió de Justícia.

 

El motiu d’aquesta sol·licitud és perquè expliqui quines reformes legislatives i institucionals són necessàries per evitar que la llibertat d’expressió es vegi menyscabada a l’Estat espanyol.

 

Per altra banda, l’eurodiputada Marina Albiol ha presentat davant dues preguntes davant la Comissió europea, relacionades amb el cas de Valtonyc. Posant en context a la mateixa Comissió explicant algunes de les sentències ja dictades a l’Estat espanyol com la de Valtonyc, Facu Diaz o Cesar Strawberry, i recordant els articles 10 i 11 de la Carta dels Drets Fonamentals de la UE on apareixen els drets a la llibertat de consciència i d’expressió, a més de l’article 13 on s’explica de forma explícita que les arts són lliures.

 

Així, Albiol, ha presentat les següents preguntes:

1- Considera la Comissió que aquesta actuació de la judicatura espanyola es correspon a allò que dicta a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea?

 

2- Tenen informació de casos similars en altres països de la Unió? En cas afirmatiu, ha actuat d’alguna manera enfront de l’incompliment d’un dels texts pel qual la UE està obligada a vetllar?

 

Esquerra Unida, d’aquesta manera, porta aquest cas a les institucions que són les encarregades de vetllar pel compliment de la llei i d’actuar davant les injustícies, que en aquest cas, un cop més, perjudiquen la cultura i a la llibertat d’expressió.

 

El coordinador General d’Esquerra Unida de les Illes Balears, Juanjo Martínez Riera «demana que la justícia tengui les mateixes vares de mesurar per a tothom i que considera el delicte d’injúries a la corona com un vestigi del passat que tots hauríem de començar a esborrar» per altra banda deia «Valtonyc mereix tot el suport per part de la societat civil i per descomptat d’EUIB, com un exemple per a la llibertat d’expressió que el nostre estat i país necessita»

 

Share This