– Mentre es produeix aquesta situació es mantenen recursos hospitalaris tancats.

La situació a les urgències a l’hospital de referència (Son Espases) era ahir de col·lapse total. Segons ha denunciat el Sindicat de Tècnic d’Infermeria, hi havia un total de 146 pacient a l’àrea d’urgències d’aquest hospital, dels quals 64 ja estaven diagnosticats i esperaven la disponibilitat de llits d’hospitalització. Aquest sindicat també denunciava que hi havia pacients que portaven més de 2 dies a urgències i que en un espai previst per a 12 lliteres, se n’amuntegaven 27.

Les imatges que s’han difós són realment esfereïdores. És una situació inacceptable i suposa una manca d’atenció molt important i unes molèsties greus per als malalts i per a les seves famílies, al mateix temps que dificulten en gran manera la tasca dels professionals sanitaris.

Aquest col·lapse es produeix sense que hi hagi caps situació sanitària excepcional, com podria ser una epidèmia de grip, i el nombre d’ingressos es pot situar dins la normalitat. És difícil comprendre com s’ha pogut arribar  a aquesta situació, que ha de tenir més d’una causa i demostra deficiències importants en el funcionament de la sanitat pública, però no hi ha cap dubte que una de les causes és el desviament de malalts des de l’hospital de Son Llàtzer al de Son Espases, com a conseqüència del col·lapse previ de les urgències d’aquest hospital des del dimarts passat, que no va poder absorbir l’hospital d’Inca. Sorprenentment, a l’hospital de Son Llàtzer hi ha una trentena de llits d’hospitalització  que no es troben operatius, mentre que al seu servei d’urgències s’amuntegaven els malalts que no es podien hospitalitzar en planta.

El coordinador d’EUIB, Juanjo Martínez ha mostrat la seva indignació per aquesta situació i ha exigit solucions immediates a la conselleria de Sanitat, posant en funcionament tots els recursos sanitaris disponibles, assegurant la disponibilitat de llits d’hospitalització per als malalts diagnosticats i reforçant els serveis d’urgències. Aquesta situació no es pot mantenir ni un dia més i s’han d’adoptar les mesures necessàries per evitar que es repeteixin.

Share This