L’eurodiputada d’IU Paloma López va registrar ahir, a instàncies d’Esquerra Unida de les Illes Balears, dues preguntes amb sol·licitud de resposta escrita a la Comissió Europea en referència a l’espoli de recursos del Sàhara Occidental arrel de l’arribada a Palma del vaixell «Southwestern» amb 35.000 tones d’arenes procedents de l’espoli d’aquest territori.

López i Juanjo Martínez –coordinador general d’EUIB- van mantenir una conversa telefònica ahir migdia per tal de tractar l’assumpte. Entorn d’aquesta conversa Martínez va declarar als mitjans que «estem estudiant a fons aquesta situació, ja que entenem que el Sàhara Occidental està patint un espoli i no volem que les balears hi estiguin implicades però tampoc podem fer ulls cecs».

Com comentà Martínez, hi ha una sentència del TJEU del 21 de desembre de 2016 i del dret internacional aplicable als territoris pendents de descolonització que impedeix a la UE beneficiar-se de l’entrada de productes del poble sahrauí sense un acord amb el seu poble.

En aquesta declaració Martínez afegí: «El Regne del Marroc no té cap tipus de sobirania sobre els territoris ocupats del Sàhara Occidental, per tant els estats de la UE no poden fer ús dels tractats que mantenen amb el Marroc per treure benefici dels productes sahrauís, i l’empresa Sáhara Line S.L. està saltant-se els acords internacionals. Parlem obertament d’espoli al Poble Sahrauí, això no es pot permetre i per tant lluitarem enèrgicament per aturar-ho i per fer del Sàhara Occidental un poble veritablement lliure.»

Per acabar, Juanjo Martínez va anunciar que les preguntes presentades eren les següents:

– La Comissió contactarà amb les autoritats espanyoles, incloses les autoritats portuàries i duaneres competents, sobre aquest cas?

– Quines mesures exigirà la Comissió per assegurar que les autoritats nacionals impedeixin l’espoli dels recursos naturals del poble sahrauí, assegurant el compliment de la legislació internacional i el recent fall del TJUE, tals com la immobilització del vaixell i la seva càrrega?

A més, aquest matí de dimecres han assistit Juanjo Martínez i Miquel Vericard d’Eivissa – Conseller de medi ambient del Consell Insular – a la concentració organitzada per “Amics del poble Sahrauí”, davant l’Escola Nàutica de Palma, per mostrar el rebuig a l’enviament d’arena i a l’espoli dels recursos.

Share This