– És una mesura positiva, però insuficient, ja que no contempla els vols a la Península ni s’estableix un preu màxim pels bitllets.

Mariano Rajoy ha aprofitat la seva visita a Mallorca per assistir al congrés insular del PP per a anunciar-nos un “regal”, un regal que no surt de la seva bona voluntat en relació a les Illes, que continuen discriminades per part del seu govern, sinó que és una conseqüència directa de la manca de majoria parlamentària i de la necessitat de fer concessions al diputat de Nueva Canarias, com abans ja havia fet amb el PNV, per a poder aprovar els Pressuposts Generals de l’Estat.

Rajoy, que ha demostrat la seva manca d’educació i de sentit institucional negant-se a reunir-se amb la presidenta de les Illes Balears, ha volgut quedar bé amb els seus correligionaris, anunciant que s’augmentarà la subvenció als residents pels vols interinsulars, que passaran del 50% al 75%.

EU valora positivament que Rajoy s’hagi vist obligat a fer aquesta concessió, però consideram que és insuficient i que encara està poc definida, haurem de veure la “lletra petita” del projecte de PGE per saber com queden exactament les subvencions. En qualsevol cas, la mesura resulta insuficient per dos motius: no contempla els vols amb la Península, que són igualment necessaris, ni estableix una tarifa màxima.

Històricament. S’ha demostrat que els descomptes pels residents no han estat una solució correcta al nostre problema de desplaçaments aeris, perquè l’augment dels preus sol acompanyar l’augment de les subvencions de tal manera que el preu real que han de pagar els ciutadans de les Illes, encara és molt elevat en molts casos, especialment en les dates de major demanda. Per altra part, els preus són prohibitius pels no residents.

Per a EU, és necessari establir també tarifes màximes que no puguin ser superades per les companyies aèries i contemplar conjuntament tota la problemàtica del transport. Tot això s’hauria d’incloure en el nou i necessari Règim Especial, que hauria de donar una alternativa permanent a aquesta problemàtica, però el PP no està per això i no vol entrar a debatre de veritat com compensar els diversos costos de la insularitat, prefereixen fer gestos cap a la galeria i vendre com una virtut el que no és més que la necessitat de fer concessions per la manca de majoria parlamentària. Quan tengueren majoria absoluta i pogueren resoldre el problema ells sols, no varen fer res.

Share This