– No hi ha cap excusa per mantenir aquest monument franquista en memòria del creuer responsable de la mort de milers de civils.

La ponència tècnica de Patrimoni del Consell de Mallorca ha aprovat per majoria simple (amb 6 abstencions) la proposta de declarar Bé Catalogat el monòlit feixista erigit en homenatge als “Héroes del Baleares”, el destructor de l’armada franquista que va causar la mort de milers de civils que fugien de la guerra i dels assassinats per la carretera de Màlaga a Almeria.

Per a EU resulta incomprensible que un monument d’aquestes característiques es mantengui en peu. És un fet que no es produeix a cap altra país que hagi patit el feixisme, ja que la simbologia d’aquests règims es va eliminar quan recuperaren la democràcia.

Per a EU també resulta incomprensible la manca de sensibilitat de la majoria simple de la ponència de Patrimoni i la covardia dels 6 membres que es varen abstenir. No ens trobam davant un debat de valors artístics o arquitectònics (molt dubtosos) sinó de si s’ha de mantenir en peu un monument que és una ofensa per a les víctimes del franquisme i per a totes les persones demòcrates. Una ofensa que no es pot reparar “maquillant” el monument sinó amb la seva demolició.

Si la valoració de la ponència de Patrimoni ens sembla indigna, per no valorar el significat del monòlit, les declaracions de la portaveu del PP a Palma, Margalida Durán, són directament insultant quan celebra la decisió i defensa el manteniment del monument “pels seus valors socials i culturals”. A quins valors socials i culturals es pot referir la portaveu del PP de Palma? Es veu que el franquisme, que mai no ha estat condemnat per aquest partit, encara continua molt viu entre els dirigents del PP.

El coordinador d’EUIB demana valentia i coherència al Consell de Mallorca i exigeix que no accepti la recomanació no vinculant de declarar Bé Catalogat el monument feixista., cosa que permetria la seva demolició per part de l’ajuntament de Palma. Si no ho fan així, si permeten la seva protecció, seran còmplices de la permanència d’aquest símbol ofensiu, que s’hauria d’haver eliminat ja fa molts anys.

 

 

Share This