CorrupcióLes xarxes clientelars trenquen el marc democràtic i la justícia necessita ser exemplar.

El passat dia 29 diferents mitjans de comunicació informaven d’un nou episodi d’indecència política per prevaricació continuada i frau a l’administració, ens referim a la incidència referida a l’exconsellera insular d’Esports i Promoció d’Unió Mallorquina, Dolça Mulet, conegut com a cas Pinyata.

Eludir els ja raquítics 6 mesos de presó per una multa de 3.600 euros és una autèntica bufetada a la lluita contra la corrupció política, deixa un missatge perillós a la societat, hi ha dues justícies: una per al Poder, sigui polític, sigui econòmic i una altra per a la resta de ciutadans que han de veure com la Llei Mordassa els portava a presó per exercir el dret a Vaga.

El fet és clar, es va fer una concessió de subvencions entre 2004 i 2005 per beneficiar a persones afins al partit i a quatre associacions creades per seguidors d’UM, per afavorir als militants i aconseguir la seva fidelitat amb el partit. El fet que, Mulet i els altres onze acusats, hagin admès els delictes de prevaricació i frau a fet que tot quedi en uns 40.000 euros de sanció. És una nova “pinyata” per als corruptes.

Els beneficis electorals, els recursos materials i humans per part dels partits amb les xarxes clientelars són incalculables. La denúncia teatralitzada per a l’oblit i silenci posterior per part dels partits burgesos es torna a posar de manifest una vegada més. Des d’EUIB com a Moviment Social i Polític, ens diferenciem de tots ells. A més, IU en l’àmbit estatal va denunciar la causa contra Bárcenas entre unes altres. La nostra batalla contra la corrupció política i ètica en la gestió és implacable, fonamentada en el nostre propi exemple intern.

Que la secció segona de l’Audiència de Palma, òrgan que ha acollit la vista prèvia de la citada causa, no sigui conscient de l’efecte que es crea amb tal tebiesa davant les xarxes clientelars és preocupant. Que no es valorin altres implicacions de les xarxes clientelars, tals com els efectes en l’economia o en l’escala de valors del mateix sistema del qual són valedors els jutges. És a dir, la meritocràcia. El fet posa en manifest el descrèdit absolut en què ha caigut un sistema sumit en una crisi contínua i cíclica.

La Fiscalia Anticorrupció hauria de tenir clar que les xarxes clientelars trenquen el marc democràtic i que la justícia ha de ser exemplificant davant el fet. La dilació de més d’una dècada, ja que va començar a instruir-se en 2006, unit al ridícul de les xifres sancionadores, són una burla absoluta a la societat. Si realitzem l’exercici, comparatiu amb la justícia veloç, cruel i cega que pateixen les classes populars que amunteguen les presons de l’Estat per efecte i causa de la societat de classes i la desigualtat social produïda pel capitalisme. El missatge que donem a la societat és contundent, els Partits Polítics amb prou feines fan soroll davant el fet, com en l’últim cas de Son Espases i Villar Mir.

Des d’EUIB fem una crida a totes les forces polítiques i socials perquè acabem amb una corrupció ja quotidiana i banalitzada per la societat. Mentre la fiscalia demana 18 anys de presó per a una mare i un fill de Manacor que van comprar un ordinador amb bitllets falsos, la corrupció queda en 3600 euros per l’exconsellera insular d’Esports i Promoció d’Unió Mallorquina, Dolça Mulet.

Share This