El nou curs escolar 17/18 comença avui a les aules de les Illes Balears amb protestes de la FAPA Mallorca, un clar index que la satisfacció davant les polítiques portades a terme pel Govern Balear no són del tot satisfactòries.

Si bé és cert que l’esforç que ha realitzat el Pacte està sent important, i no és comparable amb el desmantellament de l’educació portada a terme per l’executiu de Bauzá, des d’EUIB consideram insuficient la inversió realitzada en una matèria que esdevé imprescindible per a la transformació econòmica i social.

En aquests moments s’estan invertint una quantitat de 882,5 milions d’euros, tot i que des de l’STEI-i reclamaven una inversió que arribés almenys als 1000 milions per poder començar una vertadera recuperació. 882,5 milions que queden molt lluny del 5% del PIB (1.423 milions d’euros) promès pel PSIB en campanya i l’augment del 10% anual promès per Més, unes xifres que millorarien ostensiblement l’estat de l’educació a la nostra comunitat.

Pel que fa al nombre d’alumnes, aquest curs ha augmentat un 1% respecte a l’anterior fins a arribar a la xifra de 165,519 estudiants, mentre que el nombre de docents nous puja a 200 (en total 14,977), una quantitat insuficient a l’hora de disminuir ràtios (actualment fins a 27 alumnes per classe) i d’aquesta manera facilitar la tasca docent. L’Assemblea de Docents denuncia l’incompliment de l’Acord Marc quant a la reducció hores lectives del professorat de secundària, que es manté en 19 hores, incompliment que ha suposat deixar de contractar a 300 professors més (que alhora ajudarien a reduir ràtios). Segons reclamen des dels instituts, és urgent augmentar la presència d’educadors socials, orientadors i personal de Pedagogia Terapèutica, i avaluar els instituts més sensibles per tal de dotar-los de més recursos, no només quantitatius sinó també qualitatius, per tal de combatre el fracàs escolar.

Quant a les infraestructures, des del Govern diuen que s’estan condicionant infraestructures per tal de crear noves places davant el dèficit històric que ha patit la comunitat. En aquest cas no és un assumpte econòmic sinó d’urgència, ja que el nombre d’aules prefabricades ha augmentat fins a les 122, el número més alt de la història.

Així idò, des d’EUIB volem recalcar l’esforç del Govern Balear en la matèria d’educació, insistint que no és una feina fàcil després de patir un mandat com l’anterior, però a la vegada volem animar al govern a posar una marxa més en aquest aspecte. L’educació és un dels pilars bàsics de la societat, més en un moment com aquest -després d’una «crisi» econòmica- on l’educació és la base per a la transformació social i econòmica. Per tant, insistim al Govern que augmenti la partida econòmica destinada a educació als propers pressuposts de la comunitat i a seguir el camí per tal de blindar el futur de les Illes Balears i de les persones que hi vivim.

Share This