Des que saltés l’alarma davant la plaga de Xylella Fastidiosa als camps de les Illes Balears, des d’EUIB s’ha anat fent un seguiment per tal d’estudiar les solucions possibles a aquesta plaga i portar-les a les diferents institucions.

Des d’un primer moment, els tècnics consultats per aquesta casa, van defensar el pla de contenció enfront de l’erradicació, ja que la segona opció és molt més agressiva i afectaria greument als cultius i a l’economia dels petits agricultors. Per altre costat, a les Balears, en estar rodejades de mar no hi ha perill que el bacteri s’escampi per altres territoris.

Així doncs, després de realitzar diverses preguntes tant al Congrés dels Diputats com a la Comissió Europea, es va sol·licitar que s’apliqués un pla de contenció que es basaria únicament en l’eliminació de la planta afectada i la prospecció dels voltants per tal de detectar altres possibles plantes afectades.

Des del gener d’aquest any, des de la Conselleria de medi ambient, agricultura i pesca, es va començar a aplicar el pla de contenció, una mesura preventiva mentre la Comissió Europea decidia com s’havia d’actuar davant la plaga.

Nou mesos després, Segons sembla, entre els propers 21 i 22 de setembre es tindrà una resposta per part de la Comissió i tot fa pensar que serà una resposta positiva a la petició que va realitzar EUIB -i poc després també el Govern Balear- de seguir un pla de contenció.

No podem fer altra cosa, que felicitar-nos per haver ofert una solució que esdevenia imprescindible per controlar la plaga i alhora no arruïnar els diferents cultius que tenen risc d’infecció. Des d’EUIB valorem com a molt positiva la decisió que prendrà la Comissió Europea i volem agrair a tots els tècnics que han col·laborat amb aquesta casa per tal d’oferir la millor solució possible.

Share This