Des d’Esquerra Unida de les Illes Balears, i davant la constatació que es seguien llençant escòries en l’ampliació del Moll de Ponent de Palma, s’han enviat per segona vegada aquest estiu unes preguntes a respondre per escrit a la Comissió Europea.

El passat mes de juliol, representants d’EUIB juntament amb experts en medi ambient van visitar les obres del Moll de Ponent de Palma per a comprovar de primera mà que s’estaven utilitzant escòries de la planta incineradora de Son Reus per a l’ampliació d’aquest moll, així com havien denunciat vàries organitzacions ecologistes com el GOB, Terraferida i Mallorca Blues.

Després d’avaluar la situació amb els tècnics, es va decidir enregistrar unes preguntes a la Comissió Europea i al Congrés dels diputats, mitjançant l’eurodiputada Paloma López i la diputada Eva García Sempere respectivament, a les quals encara no s’ha obtingut resposta. És per aquest motiu i davant la constatació que es seguien utilitzant escòries per a l’ampliació del moll, el passat 4 de setembre es van tornar a presentar una sèrie de preguntes per tal de posar en coneixement de la Comissió la greu situació que s’està produint al port de Palma, així com en altres punts de les Illes Balears, i perquè s’estudiï sancionar als responsables del que pot ser un dels majors desastres mediambientals a les balears.

Des d’EUIB reclamem al Govern de les Illes Balears i al Consell Insular de Mallorca que facin un exercici de responsabilitat i aturin aquest disbarat, a la vegada que s’obri una investigació per tal de depurar responsabilitats i que s’estudiï una possible sanció d’aquests.

Les preguntes en qüestió són les següents:

Según las denuncias de colectivos locales, en la ampliación del muelle de poniente de Palma se han vertido durante semanas toneladas de material altamente contaminantes de residuos, escorias y cenizas tóxicas de la incineradora de Son Reus.

Se trata de un material muy peligroso en el medio marino, ya que los residuos diseminan sus componentes (dioxinas, furanos, arsénico, cadmio, plomo, cobre etc.) provocando afecciones graves al medio marino y a la salud humana, además de contener elementos (como plásticos) gravemente dañinos para el ecosistema.

¿Tiene constancia la Comisión del uso de este tipo de materiales en obras de la geografía marítima del Estado español, incluido el Dic de Son Blanc de Ciutadella y el Muelle de poniente de Palma?

¿Solicitará a las administraciones españolas algún tipo de medida para evitar el uso de estos residuos en obras marítimas, en grave violación de la normativa ambiental y de residuos de la UE?

Teniendo en cuenta que podría tratarse de un desastre medioambiental de incalculables consecuencias, ¿prevé algún tipo de sanción a las autoridades competentes?

Share This