Ahir el Col·lectiu Aurora Picornell, que pertany al Moviment Polític i Social que conforma Esquerra Unida de les Illes Balears, va convocar un acte d’homenatge en el cementiri de Palma per recordar l’aniversari de la mort de la històrica militant comunista i feminista Matilde Landa (Badajoz, 24 de juny de 1904 – Palma, 26 de setembre de 1942).

Una vintena de militants van acudir a la cita, així com representants d’altres partits i organitzacions, EUIB agraeix la presència i assistència de Memòria de Mallorca, així com l’assistència de Silvia Cano, responsable d’igualtat i memòria democràtica del PSIB. EUIB va quedar representada amb la presència del Coordinador Interinsular, Juanjo Martínez, i el Coordinador de Mallorca, Albert Aguilera.

El Col·lectiu Aurora Picornell, va aprofitar l’oportunitat per recordar la importància de la figura de Matilde Landa, certament oblidada i maltractada per la història. Sol·licitant al PSIB que iniciï, juntament amb EUIB, aquesta recuperació de la històrica militant per les llibertats i la igualtat de les dones enfront del feixisme i la reacció. L’emotiu homenatge va finalitzar entonant la internacional.

No bastava amb vèncer, s’havia d’humiliar i convertir als derrotats. El 26 de setembre de 1942, dia que estava prevista la cerimònia de baptisme, Landa es va precipitar per la terrassa fins al pati interior de la presó. Es va suïcidar. En els 45 minuts que va durar l’agonia de Landa, completament inconscient, les autoritats eclesiàstiques de les Illes Balears van aprofitar per batejar-la en articulo mortis.

Share This