Són moltes les imatges que es reprodueixen els darrers dies de concentracions i atacs de caràcter feixista, amb l’excusa de mantenir la unitat de l’Estat espanyol.

Entendríem que un sector de la societat es pronunciés i es fes campanya a favor del «NO» a la independència de Catalunya, així com els partits del «Sí» fan la seva campanya democràticament i seguint els procediments que s’estableixen a la llei electoral. El que no podem entendre és que des del centralisme espanyol, d’aquells que es diuen demòcrates i no ho són, es faci campanya per mirar d’aturar un referèndum. Què hi ha més democràtic que permetre que la gent elegeixi l’esdevenir del seu poble?

Si això ja costa d’entendre, encara resulta molt més difícil entendre que des del Govern Central i des de les institucions governades pels partits del règim del 78 es permeti l’organització d’actes i concentracions feixistes, que ens transporten 40 anys enrere enaltint les formes del règim dictatorial franquista del qual el Partit Popular no té vergonya d’autoproclamar-se hereu.

Ho hem vist a diferents ciutats del regne, ciutadans amb banderes franquistes acomiadant-se de les caravanes de la Guàrdia Civil. Per si això no fos suficient per ells, entonen càntics clarament violents com el ja conegut «a por ellos» o el, molt més greu, «Cara al Sol».

També, diumenge passat, vam veure com més de 400 càrrecs públics -recordem, triats democràticament- eren assetjats a les portes d’una assemblea celebrada a Saragossa -per tal de consensuar una sortida pactada al conflicte entre el Govern del Partit Popular i el Poble Català-, inclús es va arribar a agredir a la presidenta de les Corts d’Aragó. Aquests càrrecs públics van haver d’atrinxerar-se dins del pavelló on es celebrava l’assemblea i anar escapant de manera clandestina per una altra sortida, per tal de no ser agredits. Sorpresa! No hi havia prou efectius de la Policia Nacional disponibles a causa del gran nombre d’efectius enviats a Catalunya.

Per acabar, ahir es portava a terme un acte de suport al referèndum que organitzava la CUP Palma a un local privat. A la mateixa hora, davant d’aquest local, es va convocar una concentració nacionalista espanyola; una concentració que, com no podia ser d’altra manera, va seguir el mateix transcurs que la resta de concentracions d’aquest tipus: insults, càntics feixistes, intents d’agressió,…

El Coordinador General d’EUIB, Juanjo Martínez, ha declarat: «Aquestes actituds permeses per l’Estat espanyol, on es concentren entitats pro-feixisme, no poden ser consentides dins un Estat que es diu ser «democràtic»». I ha afegit: «malgrat que EUIB no cregui en la independència, sí que creu en la construcció d’un nou Estat. Un Estat federal que reconegui la plurinacionalitat, i on la sobirania i l’autodeterminació dels pobles estigui garantida.»

Des d’Esquerra Unida de les Illes Balears volem condemnar aquests fets, a més de reiterar el nostre suport a qualsevol persona, moviment social, entitat o partit polític que defensi la democràcia i la llibertat d’expressió. Recriminam l’actitud d’aquests «manifestants» i la del Partit Popular per permetre l’agressivitat i violència contra demòcrates. Catalunya ens ha ensenyat com es mobilitzen a quasi 2 milions de persones de manera pacífica, el Partit Popular ens ha mostrat com es fomenta l’odi al català i es permet la mobilització de grups de 15 persones violentes.

Share This