Paloma López i Juanjo Martínez varen denunciar, en roda de premsa, la inanició de la Unió Europea i els estats membre enfront de la crisi de les persones refugiades.

L’eurodiputada d’Izquierda Unida va viatjar fins a Mallorca per participar com a ponent de les jornades «Asil i refugi a la Unió Europea», organitzades per Les Balears Acollim i la UIB, que es van portar a terme al Parlament Balear entre dijous i ahir divendres.

Ahir migdia, juntament amb Juanjo Martínez -coordinador general d’Esquerra Unida de les Illes Balears-, López va oferir una roda de premsa per presentar el treball que ha realitzat al Parlament Europeu conjuntament amb EUIB.

La crisi dels refugiats és un tema que preocupa i molt a la coalició d’esquerres, especialment a les Illes, després que aquest any s’hagin triplicat -comparant les dades de l’any passat- el nombre d’arribades de persones migrants en pasteres a les balears.

Són molts els dubtes que es generen quant a les actuacions del Govern espanyol pel que fa a la protecció i defensa dels DDHH d’aquestes persones que es veuen obligades a sortir del seu país d’origen, sigui per motius econòmics, socials o bèl·lics, i la manca d’implicació de la Unió Europea quant a la supervisió d’aquests drets i el compliment dels diferents tractats.

Paloma López ha declarat que «és necessari que es territorialitzi la gestió de l’arribada de refugiats, ja que cada Comunitat Autònoma coneix la problemàtica concreta que pateixen les persones que busquen asil o refugi. Ni a la Unió Europea ni al Govern espanyol els interessa el menys mínim dotar a les CCAA dels recursos necessaris per a l’acollida de persones que viuen situacions extremes i necessiten tota la nostra ajuda i suport.»

Per la seva part, Juanjo Martínez es va mostrar molt crític amb el Govern Balear afirmant que «amb un govern que es vol dir sobiranista, sobta que no es reclamin a l’Estat les competències o les eines necessàries per fer front al drama humà que suposa aquesta crisi. El Govern s’hauria de preocupar molt més per l’augment d’arribades a les Balears i com fer front a això de la millor manera per garantir el respecte als drets humans i bàsics d’aquestes persones.» A més, afegí que «per a la construcció d’un nou país i d’un nou estat, és imprescindible afrontar la realitat de les refugiats per tal de, no només oferir el millor tracte possible sinó també, anar a l’arrel del problema.»

Des d’EUIB s’està treballant per tal que la Comissió Europea i el Govern espanyol es donin les dades concretes sobre les persones arribades a Espanya i, en concret, a les Illes Balears per tal de conèixer en quina situació ens trobem i quins recursos són necessaris.

Just fa unes setmanes que des d’EUIB, mitjançant Paloma López, es van presentar diverses preguntes en relació als refugiats davant la Comissió Europea, preguntes les quals encara no han rebut resposta. Tot i així des d’EUIB es seguirà treballant en aquest sentit per poder oferir al Govern diverses opcions de resposta a la crisi.

Adjuntem preguntes presentades a la Comissió Europea, per ser respostes per escrit:

Tenint en compte els darrers casos que s’han fet públics, quin protocol està seguint el Parlament europeu per assegurar un tracte digne a les persones immigrants a la seva arribada a les Illes Balears? I en el trasllat al CIE?

Després de constatar les agressions i vexacions que pateixen les persones immigrants en els CIE espanyols, quin tipus de control s’exerceix sobre aquests centres d’internament per tal de blindar el bon estat físic i psicològic de les persones immigrants? Està assegurat el respecte a la carta europea dels DDHH?

Hi ha algun tipus d’ingerència per part d’algun òrgan europeu als països d’origen d’aquestes persones?

Quines mesures s’estan prenent per ajudar als països d’origen per a millorar la situació dels seus ciutadans?

Share This