Des d’EUIB volem explicar a tots els ciutadans que el 12 d’octubre és una data amb àmplies connotacions negatives, tant històriques com actuals, de manera que, en aquest dia no tenim res a celebrar.

Els enfocaments simbòlics que un Estat pot donar a una data, com la del 12 d’octubre, es pot construir en valors positius per a la societat civil o, al contrari, es pot subratllar i aprofundir en els valors de l’Antic Règim, mantenint reminiscències d’aquest, en un relat continu que defensa i protegeix el més profund del nucli dels vells poders autoritaris i arbitraris, és a dir, de la Monarquia, del Clero i de l’Exercit.

A Llatinoamèrica, el 12 d’octubre, també és una data «pàtria», però celebren el mestissatge, el que diuen «el dia de la raça», cercant la construcció nacional com a colònies independitzades per una classe criolla i mestissa, que articula el seu folklore tal dia despertant sentiments identitaris entre el Poble i l’Estat. A Espanya, la vella metròpolis de l’Imperi, avui com acomplexat Estat Nació, hem decidit mantenir com a elements d’identitat i de diàleg entre l’Estat i el poble, una continuïtat iconogràfica dels quals els subjectes que són objecte de celebració i aplaudiment laudatori són ni més ni manco que les institucions de l’Antic Règim que Espanya mai ha sabut sacsejar-se. Després venen els retrets per agafar el tren de la Modernitat, les preguntes i complexos davant la nostra distància cultural davant tants Estats de la Unió Europea.

Primer de tot cal dir que, EUIB no té res en contra de l’exèrcit i de les forces de seguretat, ni és contrària a què tenguin un dia de commemoració, de fer, EUIB el que vol és millors condicions conceptuals per l’exèrcit i les forces de seguretat. Volem un exèrcit europeu i fora de l’OTAN. Volem que el Cap de l’Estat i de les Forces Armades sigui elegit de forma democràtica. És a dir, volem una República i un exèrcit que no sigui captiu de l’Imperialisme Nord-americà i del seu instrument, l’OTAN. Així va néixer Esquerra Unida, així seguirem, en una posició que, per exemple, ens diferencia de Podem i altres socis de l’esquerra, el qual ens dóna una marcada identitat pel nostre valor polític.

Share This