Avui, 1 de Novembre, Esquerra Unida de les Illes Balears acudeix a l’acte convocat per Memòria de Mallorca per rendir homenatge a les dones i homes que en defensa de la II República van ser assassinats pel feixisme.
El cop que el feixisme espanyol va propinar a la legalitat i legitimitat de l’Estat de dret del 14 d’abril de 1931 mai va ser restaurat. El Dret emana de la voluntat d’una comunitat de ser comunitat i donar-se unes normes per conviure. En l’actual Estat espanyol, el dret, almenys el del Cap de l’Estat, ni més ni menys, no sabem encara d’on emana. Encara que hi ha dues respostes possibles:

1. De l’alçament antidemocràtic contra la legalitat vigent de 1931, és a dir de la força.

2. Per l’herència del Cabdill d’Espanya per Obra i Gràcia de Déu.

També podria ser el ciutadà Borbó, un ciutadà valent i sotmetre’s a ratificació davant els ciutadans. Un referendum de monarquia o república, és un deute històric, un dèficit democràtic que fa del model de l’actual Estat un model poc legítim, per més consolidació internacional que ens lliurin per ser membres de l’OTAN i de Mastrich.

Sense oblidar, que som el país amb més milions de desapareguts. El país que no va fer ni tan sols simulacre de judicis contra els carnissers i assassins que tenien rang militar i han heretat als seus fills. Sense oblidar, a les àvies i avis, enterrats en cunetes; els fugits, van ser oblidats en algun cementiri de qualsevol lloc del món. Els nomenaren exiliats, als nostres científics, arquitectes, poetes, professors, treballadors, però molts, la majoria no van poder tornar. Van trencar a tota la comunitat, per protegir el més sagrat de l’ordre de les coses, el repartiment del sòl. Que ningú oblidi que el general Franco jurà lleialtat a la República i que van ser els plans de reforma agrària de la República el que van precipitar l’alçament feixista. Perquè com en aquests dies, el capital apunta i el feixisme dispara.

Visca la II República! Que visquin els seus caiguts!

Share This